Nekdanja direktorica SGP Nova pravnomočno obsojena na dve leti zapora


Tadeja Falnoga, ki je med leti 2007 in 2011 vodila propadlo celjsko podjetje SGP Nova, je bila zaradi poslovnih goljufij pravnomočno obsojena na dve leti zapora.

Po mnenju sodišča je tri podizvajalce zavestno preslepila in oškodovala za skupno 750 tisoč evrov.

Zagovornik Falnoge je že zaprosil za alternativno prestajanje kazni.

Celjsko sodišče je Tadejo Falnoga že lanskega januarja spoznalo za krivo v zvezi s tremi poslovnimi goljufijami, ki naj bi jih izvajala med leti 2008 in 2009, ko je bila direktorica gredbenega podjetja SGP Nova d.o.o. s sedežem v Ljubečni, ki je leta 2011 končalo v stečaju. Nepravnomočno je bila takrat obsojena na dve leti zaporne kazni, sedaj pa je sodbo potrdilo še višje sodišče v Celju s čimer je sodba postala pravnomočna, poroča Večer.

Višje sodišče je tako sledilo prvostopenjskemu sodišču in potrdilo lansko sodbo.  Pritožba obrambe, ki je trdila da Falnoga ni kriva oz. bi ji lahko sodili kvečjemu za zlorabo položaja, je bila tako zavrnjena.

Kot je za Večer povedal zagovornik Falnoge Rafael Mohorko, so sodišče že zaprosili za alternativno prestajanje kazni. Mohorko bo v roku treh mesecev tudi sprejel odločitev, ali bo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Odločitev bo odvisna od odločitve sodišča glede alternativnega prestajanja kazni za njegovo klientko.

Tanja Falnoga, ki je sedaj zaposlena v Zavodu Celeia Celje, kjer opravlja naloge mestnega marketinga, je med leti 2008 in 2009, ko je bila še direktorica gredbenega podjetja SGP Nova d.o.o., katerega lastnik je bil gradbinec Stanko Božičnik, pri enem izmed projektov zavestno preslepila tri podizvajalce (Metko Napotnik s.p., podjetje Piroterm in podjetje Napi) in jih s tem oškodovala za 750 tisoč evrov, kolikor bi podizvajalci morali dobiti za dogovorjena in izvedena dela.