Cinkarna Celje vstopila v prvo kotacijo na Ljubljanski borzi

09. 02. 2021 12:14

Od minulega tedna naprej Cinkarne Celje na Ljubljanski borzi nastopa v Prvi kotaciji, torej na najelitnejšem delu trga delnic. Kot poudarjajo v Cinkarni Celje želijo na njem okrepiti prepoznavnost na domačem in tujih naložbenih trgih in s tem povečati likvidnost delnice.

Podjetje Cinkarna Celje, d.d. je od ustanovitve leta 1873 do danes postalo eno izmed največjih slovenskih kemično-predelovalnih podjetij. Kot enovita delniška družba zaposluje več kot 800 ljudi in ustvarja približno 170 milijonov skupne letne prodaje. Cinkarna Celje, d.d. več kot osemdeset odstotkov celotne prodaje realizira na zahtevnih globalnih trgih.

Vstop v elitno Prvo kotacijo je za podjetja nadvse pomemben dosežek, saj je pogojen z najvišjimi standardi. Vodilne na trgu odlikujejo transparentno poslovanje in odlično razvita korporativna kultura, podjetja v Prvi kotaciji pa za investitorje predstavljajo precejšnjo varnost in so paradni konji domačega kapitalskega trga. Cinkarna Celje, d.d. se je tako pridružila vodilnim, ki izstopajo po likvidnosti, transparentnosti, velikosti in mednarodni prepoznavnosti. 

Na temo vstopa Cinkarne Celje med elito na Ljubljanski borzi je pretekli teden potekala tudi virtualna okrogla miza na kateri so sodelovali Aleš Ipavec, predsednik uprave Ljubljanske borze, Aleš Skok, predsednik uprave Cinkarne Celje, Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in Igor Masten, ekonomist in profesor z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Dogodek pa je povezoval Peter Frankl, urednik Financ. Sogovorniki so ponudili so zanimive poglede na problematiko aktiviranja kapitala.

Aleš Skok: Vstop v Prvo kotacijo je še stopnička višje k poslovni odličnosti

”Z veseljem tudi na ta način potrjujemo, da sodimo med najboljše družbe v državi, v mednarodnem merilu pa tudi med najuspešnejše v panogi, kjer nastopamo. Vstop v Prvo kotacijo je še stopnička višje k poslovni odličnosti, za katero stremimo. Tudi v prihodnje se bomo trudili upravičevati visoko stopnjo zaupanja vseh deležnikov, postati zanimivejši za obstoječe in nove vlagatelje ter s tem še povečati privlačnost naše delnice. Poročila bodo odslej objavljena tudi v angleškem jeziku, kar pomeni, da bomo postali bolj zanimivi za tuje vlagatelje, vse to pa bi se moralo poznati tudi na likvidnosti,” je na okrogli mizi o vstopu v Prvo kotacijo povedal predsednik uprave Cinkarne Celje d.d. Aleš Skok. Dodal je, da je bilo lanskoletno poslovanje Cinkarne Celje precej burno. Izpostavil je dobro prodajo in stabilne cene na trgu v prvem kvartalu, kar se je v drugem kvartalu bistveno spremenilo. Čeprav se je situacija poleti popravila, so še vedno zaznavali veliko razliko med njihovimi cenami in ponudbo kitajske konkurence. V četrtem kvartalu se je povpraševanje krepilo.

Cinkarne Celje v Prvi kotaciji veseli tudi na Ljubljanski borzi

Vstop Cinkarne Celje, d.d. pozdravljajo tudi na Ljubljanski borzi. ”Veseli nas, da se bo Prva kotacija povečala za družbo, ki se jasno in odgovorno zaveda pomena nadstandardnega obveščanja, urejenega korporativnega upravljanja in rednega komuniciranja z vlagatelji, kar je predpogoj za zadovoljstvo delničarjev oziroma privlačnost za nove domače in mednarodne vlagatelje,” je o vstopu Cinkarne Celje, d.d. v Prvo kotacijo povedal Aleš Ipavec, predsednik uprave Ljubljanske borze.

Cena delnice Cinkarne Celje je v zadnjih tednih rasla in je nadoknadila izgubljeno med lanskim spomladanskim borznim pretresom. Delnice Cinkarne so bile tako ob vstopu v Prvo kotacijo vredne okoli 191 €, trenutno pa so 193 €. Cinkarna je lani izplača 17 evrov bruto dividende.

foto: Ljubljanska borza

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 2,683 seconds.