Mestna občina Celje razprla mošnjiček za nakupe nepremičnin

11. 03. 2020 12:00

gubceva-sgp-nova

Mestna občina Celje je v zadnjem obdobju kupila kar dve večji nepremičnini, za kateri je skupaj odštela skoraj 2,5 milijona evrov.

Gre za nepremičnino propadle družbe SGP Nova, ki jo je na že šesti dražbi kupila za okoli 1,2 milijona evrov ter za del stavbe na Gubčevi ulici, za katerega je odštela okoli 1,25 milijona evrov.

sgp-nova-ljubecnaPrejšnji teden je v Slovenj Gradcu potekala že šesta dražba nepremičnin propadle družbe SGP Nova z Ljubečne pri Celju, ki je bila v lasti znanega celjskega gradbinca Stanka Božičnika. Na njej je Mestna občina Celje uveljavila predkupno pravico in kupila 2,5 hektara veliko zemljišče z osmimi poslovnimi stavbam v Začretu. Po poročanju Dela naj bi za nepremičnino odštela znesek blizu izklicne cene, ki je bila 1,2 milijona evrov. Na dražbi sta sicer sodelovala še DUTB in podjetje, ki na tem območju že opravlja dejavnost. Občina natančnih načrtov z zemljiščem še ni razkrila, ena izmed možnosti pa predvideva, da bi na tem območju svoje prostore lahko našel lani ustanovljen občinski zavod Zelenice in del Simbia, del pa bi se uporabil tudi za depoje celjskih kulturnih zavodov.

generator-bivsi-tTo pa ni bil edini milijonski nakup nepremičnin Mestne občine Celje v zadnjem obdobju. Občina je namreč nedavno kupila tudi del stavbe na Gubčevi ulici, v kateri bo v prihodnjih mesecih zaživel tehnološki park Generator. Gre za del kleti in pritličje stavbe, kjer se nahajata prenovljena trgovina in kavarna, za kar naj bi odštela 1,25 milijona evrov, poroča Delo.

V tej isti stavbi ima občina že od prej v lasti tri nadstropja skupne izmere 4000 kvadratnih metrov. Za te je odštela pol milijona evrov, v njih pa ureja omenjeni tehnološki park.

Občini naj bi dodaten nakup pritličja in kleti omogočil lažje upravljanje stavbe, ki ima zgolj dva lastnika.

Obe občinski investiciji odobril mestni svet

Mestna občina Celje je sicer 5,3 milijone evrov za nakupe nepremičnin rezervirala že v proračunu, ki ga je konec lanskega leta potrdil mestni svet. Od tega je 1,1 milijona evrov rezerviranih za stavbna in kmetijska zemljišča, 3,9 milijona evrov pa za poslovne prostore.

Kljub temu, da so bila sredstva za nakupe nepremičnin potrjena s strani mestnih svetnikov, pa so po poročanju Dela nekateri imeli pomisleke glede smiselnosti zadnjih dveh nakupov. Predvsem zaradi visoke cene, ki jo je občina plačala kljub večmilijonskemu proračunskemu primanjkljaju, ki znaša 7,3 milijona evrov, proračun pa za zadolževanje predvideva še dodatnih 9,8 milijona evrov. Poleg tega pa so nekateri svetniki izpostavili še nakupe hotela Turška mačka, gostilne Majolka ter prostorov na Stanetovi 10 (nekdanje domovanje Založbe Obzorja), ki so še vedno brez vsebin.

Župan Šrot je na očitke za Delo odgovoril, da bo občina še naprej skušala odkupiti vse prazne prostore, ki bodo na voljo in bodo ponujeni za pravo ceno ter dodal, da se za oživitev Turške mačke, Stanetove 10 (Založba Obzorja) in gostilne Majolka že intenzivno pogovarjajo z več interesenti.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 1,223 seconds.