Nepremičninski trg v Celju: umirjanje trga zaradi slabe ponudbe novogradenj in nadaljnje rasti cen stanovanj


Celje se zadnja leta spopada z manjkom novogradenj. Se pa v naslednjih letih obeta gradnja okoli 220 stanovanj, a tudi to bo glede na trenutne razmere očitno še vedno premalo.

Zaradi manjka novih stanovanj se posledično, kljub še vedno velikemu povpraševanju, kažejo znaki umirjanja celjskega nepremičninskega trga. Na slednje vplivajo tudi cene stanovanj, ki še naprej pospešeno rastejo. Na drugi strani pa cene hiš kažejo tendenco umirjanja.

V naši regiji je bila sicer lani zabeležena okoli 11 % rast kupoprodaj za stanovanja, medtem ko je število kupoprodaj za hiše padlo za okoli 5 %. Lani je bilo tako izvršenih 1187 kupoprodaj stanovanj in 774 kupoprodaj hiš.

Cene zemljišč za gradnjo so v Celju lani padle za 20 %.

Tudi ponudba stanovanj za najem v Celju (predvsem neprofitnih) je slaba. Preverili smo tudi trenutno ponudbo na največjem slovenskem nepremičninskem portalu.

Slovenski nepremičninski trg se je leta 2018 nekoliko umiril. Število nepremičninskih poslov se je v primerjavi z letom 2017 namreč zmanjšalo za okoli 10 odstotkov. Čeprav se je obseg kupoprodaj za vse vrste nepremičnin v Sloveniji zmanjšal pa Celje še vedno beleži občutno rast števila kuporodaj za stanovanja. Se pa kljub temu kaže tendenca po začetku rahlega umirjanja na celjskem nepremičninskem trgu. Vzrok za to pa ni v upadanju povpraševanja temveč pomanjkanju ponudbe novogradenj, pa tudi v pospešeni rasti cen, ki pa so še daleč od rekordnih “predkriznih” leta 2008.

Kakšne so trenutne cene nepremičnin v Celju

Savinjsko območje velja za tretji največji stanovanjski fond v državi. Glavna žarišča nepremičninskega dogajanja v regiji so Celje, Velenje in Žalec, kjer pa primanjkuje stanovanjskih novogradenj za katere je med kupci največ zanimanja.

Stanovanja:

Povprečna cena za kvadratni meter stanovanja v Celju je 1230 €, kar je 90 € več, kot bi za kvadratni meter stanovanja odšteli leta 2017. Povedano drugače, za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje bi plačali 6 tisoč € več.

Stanovanja so nekoliko cenejša v naši soseščini. V Žalcu boste za kvadratni meter odšteli 1190 €, v Velenju 1110 €, v Slovenskih Konjicah pa zgolj 970 €, kar je celo 10 € manj kot leto poprej.

Je pa povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Celju veliko nižja od slovenskega povprečja, ki je pri 1770 € na kvadratni meter. Najdražja so sicer stanovanja v Ljubljani, kjer morate v povprečju za kvadratni meter odšteti 2770 € in na obali, kjer je povprečna cena kvadratnega metra okoli 2400 €.

povprecne-cene-stanovanj-slovenija-skupno-in-izbrana-trzna
Povprečne cene kvadratnega metra stanovanj (2015–2018)
Hiše:

Povprečna cena stanovanjske hiše v izmeri okoli 160 kvadratnih metrov s pripadajočim zemljiščem (od 700 do 900 kvadratnih metrov) je v Sloveniji 125 tisoč , v Celju 114 tisoč, v okolici Celja pa 93 tisoč €. Povprečna cena hiše v Celju se je v primerjavi z letom 2017 zvišala za okoli 15 odstotkov.

V naši soseščini so hiše dražje v Velenju. Tam boste za primerljivo hišo v povprečju plačali 124 tisoč € oz. skoraj 10 % več kot v Celju. V Žalcu in Slovenskih Konjicah je povprečna cena hiše 95 oz. 94 tisoč €.

Daleč najvišjo ceno za primerljivo hišo boste plačali na obali, saj boste morali plačati skoraj trikratnik celjske cene oz. v povprečju okoli 335 tisoč €.

povprecne-cene-stanovanjskih-his-s-pripadajocim-zemljiscem
Povprečne cene stanovanjskih hiš s pripadajočim zemljiščem (2015–2018)
Zemljišča za gradnjo:

Cene zemljišč za gradnjo v Celju in okolici so v zadnjem letu padle za okoli 20 odstotkov. Kvadratni meter zazidljivega zemljišča je tako v povprečju 27 €. Pred enim letom je bila cena še 34 €. Povprečna cena v Sloveniji je 59 €.

Najvišjo ceno zazidljivih zemljišč beležijo na obali. Tam boste za kvadratni meter v povprečju odšteli kar 221 €.

Kaj se bo v Celju gradilo in kaj se trenutno ponuja na trgu nepremičnin
3-dn10-situacija-3d
Kmalu bo v Celju zraslo Dečkovo naselje

Celjski nepremičninski trg se že dolgo časa bojuje predvsem s pomanjkanjem novogradenj.

V kratkem se sicer obetajo vsaj trije večji projekti, ki bodo na trgu ponudili skupaj okoli 220 stanovanj (Dečkovo naselje, stanovanjska soseska v Medlogu in vila blok na območju, kjer je nekoč stala Ažmanova vila).

A tudi po realizaciji teh projektov bo stanovanj še vedno občutno premalo, saj bi v Celju glede na povpraševanje potrebovali še nekaj sto dodatnih stanovanj.

In kakšna je ponudba na trgu celjskih nepremičnin?

Na največjem slovenskem nepremičninskem portalu se v Celju trenutno prodaja 84 stanovanj in 96 hiš.

Najcenejše stanovanje v Celju trenutno najdete v strogem centru mesta. Za 25 tisoč € dobite 75 m² veliko in 161 let staro stanovanje potrebno adaptacije. Najdražje stanovanje pa trenutno najdete na Ljubečni. Tam se devet let stara nepremičnina v izmeri 158 m² s parkirnim mestom in garažo ponuja za slabih 241 tisoč €.

Lisce v Celju blizu mesta trenutno ponujajo najcenejšo hišo. Za 80 kvadratnih metrov bivalnih površin s pripadajočim preko 3000 kvadratnih metrov velikim zemljiščem boste odšteli 40 tisoč €. Hiša je stara 109 let in je bila adaptirana leta 1980. Najdražja hiša oz. vila pa se trenutno ponuja 2,5 km izven mesta v bližini Šmartinskega jezera. 19 let stara vila je naprodaj za 1 mio €. Zajema 160 kvadratnih metrov bivalnih površin ter preko 3 tisoč kvadratnih metrov zemljišč.

Za tržni najem se v Celju trenutno ponuja 13 stanovanj in samo 1 hiša.

Med stanovanji se najceneje, za 300 € mesečne najemnine, ponuja luksuzno opremljeno enosobno stanovanje (34 m²) v centru mesta. Na drugi strani cenovnega razpona pa na Trubarjevi ulici najdemo opremljeno 4-sobno stanovanje (106 m²) s pripadajočim 366 m² velikim zemljiščem. Cena najema je 650 €/mesec.

V Celju se trenutno v najem oddaja zgolj ena hiša. Adaptirano 48 let staro hišo v bližini OŠ Lava lahko najamete za 1200 €/mesec. Zajema 164 kvadratnih metrov bivalnih povpršin in 609 kvadratnih metrov pripadajočega zemljišča.

Sicer pa za najem primanjkuje predvsem neprofitnih stanovanj. Kot kažejo nekateri podatki bo po nedavno zaprtem razpisu za 110 neprofitnih stanovanj v Celju brez tega še vedno ostalo okoli 300 prosilcev.

B.S., vir: GURS, Nepremicnine.net