Stavka v Štore Steel prekinjena, vodstvo naj bi delavcem zvišalo plače


store_steelPonovna stavka delavcev jeklarne Štore Steel in pogajanja stavkovnega odbora z vodstvom podjetja so prinesla določene premike. Vodstvo Štore Steel je namreč pripravljeno zvišati plače.

Kakšen bo dvig plač bo znano v ponedeljek, ko bo podjetje predstavilo svojo ponudbo.

Konec preteklega meseca je vodstvo podjetja Štore Steel, z grožnjami po odpovedi delovnih razmerij stavkajočim delavcem, doseglo zamrznitev stavke. Stavkovni odbor se je za tem začel pogajati z vodstvom podjetja, obenem pa napovedal ovadbe zoper vodilnih zaradi domnevne kršitev pravic delavcev do stavke pri čemer vodstvo trdi, da niso grozili temveč zgolj zahtevali pravno podlago za izvedbo stavke. Ker pri pogajanjih niso našli skupnega jezika predvsem glede zvišanja plač za 23 odstotkov, je bila za pretekli petek napovedana nova dveurna opozorilna stavka. Ta se je tudi zgodila vendar je bila prekinjena že po dobri uri saj je vodstvo podjetja pristalo na nova pogajanja, ki so se nadaljevala ta teden.

Ta so očitno prinesla preobrat, saj je danes iz štorske jeklarne prišla informacija, da naj bi bilo vodstvo podjetja naposled, zaradi težkih delovnih razmer, pripravljeno zvišati plače delavcem, poroča RTV Slovenija. Do ponedeljka, ko se bo začel nov krog pogajanj, naj bi podjetje pripravilo predlog zvišanja plač. Zaenkrat še ni znano kakšna bo ponudba vodstva, je pa predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvido Novak izrazil pričakovanje, da se bodo plače zvišale za 23 odstotkov.

Po Novakovih besedah podjetje posluje odlično saj ima veliko naročil pa tudi rekordno proizvodnjo. Edini problem pa so nizke osnovne plače v jeklarni, ki pa naj bi se sedaj zvišale.

Vodstvo družbe je sredi junija končalo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V KSS-ju so medtem dogovor natančneje proučili in pojasnili, da je dvig v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka za delovne razmere, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil, so še dodali v sindikatu. (RTV Slovenija)