Sejem MOS obiskalo okoli 40 tisoč obiskovalcev. Manj kot prejšnja leta, a glede na situacijo zadovoljivo


Po enoletnem premoru, ko sejem lani (2020) zaradi epidemije novega koronavirusa prvič v zgodovini ni odprl svoja vrata, se je končal 53. MOS.

Na Celjskem sejmu so to obdobje izkoristili izkoristili za tehten premislek o konceptu največjega poslovno-sejemskega dogodka Slovenije, ga vsebinsko dopolnili in mu dodali novo rdečo nit trajnostnega razvoja, zelenih in digitalnih rešitev.

Letos je bil tako obseg Mednarodnega obrtnega sejma izpeljan v 60 % obsegu, gostil pa je blizu 40 tisoč obisakovalcev. To je sicer veliko manj, kot so jih bili na MOS-u vajeni pretekla leta, a glede na situacijo so organizatorji z letošnjim sejmom zadovoljni. Tudi zato, ker so sejem sploh lahko znova izpeljali.

“Danes lahko trdimo, da je odločitev, da 53. MOS letos izpeljemo, bila več kot dobrodošla za vse – izkazalo se je, da so sejem MOS pogrešali tako razstavljavci, kot tudi obiskovalci. Kljub temu, da sejem ni potekal v istem obsegu kot leta 2019, je nekaj jasno – pristni stik v živo ni moč nadomestiti z nobenim drugim pristopom. Sejmi so in vedno bodo predstavljali središče za dobre nakupe, sklepanje novih poslov in druženje v živo, je povedal izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec. “Sejem MOS smo uspeli zgraditi na približno 60 % obsega iz leta 2019, po prvih podatkih pa ga je obiskalo nekaj več kot 37.000 obiskovalcev. Temu se bodo sicer prišteli še poslovni kuponi, ki so jim svojim poslovnim partnerjem poslali razstavljavci, zato bo končna številka obiskovalcev MOS-a še nekoliko višja,” so še sporočili iz družbe.

Obisk neprimerljiv z leti poprej, a glede na situacijo zadovoljiv

Obisk je bil v skladu s pričakovanji, številni razstavljavci pa so glede na razmere bili nad obiskom izjemno pozitivno presenečeni, vsi skupaj pa veseli, da je bil kljub ukrepom izveden dogodek takšnih razsežnosti. Organizatorji so pri zagotavljanje varnosti za obiskovalcev, ki niso izpolnjujevali pogoja PC, zagotovili brezplačno hitro testiranje. Izkoristilo ga je okoli 10% vseh obiskovalcev.

Sejem je kot rečeno letos obiskalo okoli 40 tisoč ljudi, kar je bistveno manj v primerjavi s prejšnjimi leti. Leta 2019 je 52. MOS obiskalo okoli 100 tisoč ljudi, leta 2018 je 51. MOS obiskalo več kot 100 tisoč ljudi, leta 2017 je 50. MOS obiskalo blizu 100 tisoč ljudi, leta 2016 pa je 49. MOS obiskalo okoli 125 tisoč ljudi. Letošnje statistike, zaradi specifične zdravstvene situacije, v kateri smo se znašli v zadnjem letu in pol, vendarle ne gre direktno primerjati.

Sicer pa je Mednarodni obrtni sejem v Celju že pred koronsko krizo beležil konstanten upad obiska. Na vrhuncu popularnosti je sejem v začetku devetdesetih obiskalo tudi 270 tisoč ljudi (1992), ob prelomu tisočletja pa jih je še vedno bilo dobrih 200 tisoč. Nato so številke začele padati. Zakaj, smo se pred leti spraševali v našem prispevku – tukaj.

Vrnitev sejemskega dogajanja povrnila optimizem

Negotovost, hitro prilagajanje razmeram in velika mera strpnosti so zaznamovali zadnje tedne pred MOS-om. Vse to je bilo poplačano že prvi dan, ko je bilo tako med razstavljavci kot obiskovalci moč čutiti optimizem in sejemski utrip, kot smo ga poznali nekoč.

“Dodatno potrditev o kakovosti 53. sejma MOS je pokazala tudi raziskava, ki smo izvedli med obiskovalci. Ti so se v kar 90 % opredelili, da je letošnji MOS izpolnil njihova pričakovanja. Največ zanimanja sta med obiskovalci vzbudila segmenta MOS DOM in MOS TURIZEM, na splošno pa je večina vprašanih ocenila ponudbo razstavljavcev kot zelo zanimivo. Tudi razstavljavci so se v raziskavi v 80 % opredelili, da so zadovoljni z odzivom obiskovalcev na njihovo sejemsko predstavitev. Skoraj dve tretjini vprašanih razstavljavcev pa je na sejmu sklenilo tudi konkreten poslovni dogovor. Zadovoljstvo razstavljavcev je bilo moč čutiti tudi zaradi velikega števila ciljno usmerjenih obiskovalcev in posledično številnih povpraševanj, ki so jih pridobili na MOS-u. Prav zato smo veseli, ponosni in hvaležni vsem razstavljavcem, ki so nam zaupali, da sejem MOS letos bo in prepričani, da se jim bo njihov nastop obrestoval še dolgo po koncu sejma,” so zapisali v družbi Celjski sejem.

53- MOS v znamenju visokih obiskov in države partnerice Madžarske

53. MOS so sicer zaznamovali tudi visoki politični obiski, bilateralno srečanje slovenske in madžarske vlade, številni obsejemski poslovni dogodki in srečanja. Neizbežen pečat je na 53. MOS-u pustila tudi država partnerica Madžarska, ki je v svojem paviljonu pripravila osupljivo predstavitev “Madžarske 21. stoletja”, kot tudi njene tradicije in običajev. Na sejmu se je predstavilo tudi nekaj manj kot 30 madžarskih izvozno usmerjenih podjetij, ki so s slovenskimi podjetniki sklenili številne poslovne dogovore. Nastop Madžarske je pritegnil tudi veliko madžarskih obiskovalcev, kot tudi obiskovalcev sosednjih držav.

Po letu in pol je bil to prvi sejemski dogodek v Celju, po 53. MOS-u pa v družbi Celjski sejem pogled že usmerjajo v naslednje mesece, ko se bo v Celju zvrstilo še nekaj uveljavljenih sejemskih dogodkov.

foto: Celjski sejem