Skriti lastnik Celjskih mesnin Kranjčan Danilo Dujović?


Izidor_Krivec_Celjske_mesnineV javnost je pricurljala vest, da naj bi predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec, ki sicer uradno lastniško obvladuje Celjske mesnine, pred najmanj dvema letoma prek njegove družbe Amur večinski delež uspešne mesnopredelovalne družbe prodal kranjskemu poslovnežu Danilu Dujoviću.

Po pisanju Dnevnika naj bi bil Amur Inženiring v registru Centralne klirinško depotne družbe KDD še vedno vpisan kot 59-odstotni lastnik družbe, a po njihovih raziskavah naj bi Krivec ta delež leta 2012 prodal omenjenemu podjetniku iz Kranja, ki je sicer tudi predsednik nadzornega sveta Celjskih mesnin. Dujović po navedbah Dnevnika posla ni želel komentirati, slednjega ne želi niti Krivec.

V Dnevniku je tudi zapisano, da naj bi imel Dujović že od vsega začetka osrednjo vlogo pri prevzemu Celjskih mesnin, prek svojega avstrijskega podjetja Sunanco ima v lasti 8-odstotni lastniški delež od leta 2007, ko so zadruge prodale večinski delež Celjskih mesnin. Ob upoštevanjem deleža, ki je uradno še vedno v lasti Amur Inženiringa, pa naj bi Dujović obvladoval kar 85 odstotkov delnic z glasovalno pravico, še piše Dnevnik. Slednje mu seveda na skupščinah omogoča sprejem vseh odločitev.

Celjske mesnine naj bi sicer bile še vedno nizko zadolžene, konec leta 2013 naj bi imele pri bankah najetih “le” slabih 11 milijonov evrov posojil, kar bi lahko odplačale že z nekaj več kot dvoletnim dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Več v Dnevniku (klik!).