Slovensko-nemška naveza oddala ponudbo za nakup Tuša

15. 05. 2018 17:55

Potem ko je propadlo že nekaj poskusov prodaje bančnih terjatev do Engrotuša, nazadnje skladu Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros, je sedaj za Engrotuš prišla nova ponudba.

Tokratno ponudbo sta skupaj oddala slovenski finančni sklad Alfi in Deutsche Bank.

Za lastništvo nad skupino Tuš se skupaj s slovenskim skladom Alfi, ki združuje slovenske vlagatelje, podaja tudi ena največjih evropskih bank Deutsche Bank, poročajo na portalu Siol.net.

Kot pišejo je finančni sklad Alfi skupaj z Deutsche Bank oddal ponudbo za odkup bančnih terjatev do Engrotuša v višini slabih 300 milijonov evrov.

Trenutno pa še ni znano ali je ponudbo oddal tudi Elements Capital Partners, ki terjatve kupuje za angleški finančni sklad Anacap Financial Partners, ki je terjatve pred meseci že skoraj kupil a se je nato zapletlo pri kupnini in domnevnih skritih poslovnih potezah Mirka Tuša.

Po nekaj neuspešnih prodajah Tuša so se nato banke upnice nedavno odločile, da bodo prodajale svoje posamične terjatve in ne več kot celotne skupne terjatev vseh bank. Banki Nova KBM in Abanka sta tako svoji terjatvi v skupni višini približno 100 milijonov evrov že prodali. Ostaja torej še 300 milijonov terjatev Engrotuša za katere pa je sedaj očitno prišla prava ponudba.

Ob tem gre pričakovati, da se bodo za prodajo terjatev odločili tudi nekateri drugi posamični upniki, ki imajo dobro zavarovane terjatve in so bili do nedavnega del prodajnega konzorcija. Predvsem tisti z vpisanimi hipotekami na donosnih trgovskih središčih bodo zlahka unovčili zavarovanja in se v celoti poplačali, še dodajajo na Siolu.

Sklad Alfi upravlja hitro rastoče svetovalno podjetje KF Finance. Alfi je skupaj z Marjanom Batageljem sodeloval v prevzemni vojni za Certo Holding, ki ima v lasti več podjetij na Cerkljanskem. Med svojimi naložbami ima tudi družbo Reflex, ki jo vodi član nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Igor Kržan, in Aluplus, ki nadaljuje dejavnost v proizvodnih halah propadlega podjetja Alukomen.

magnifico-celje-polsi-klik

 

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
154 queries in 1,859 seconds.