Sodišče potrdilo sporazum o finančnem prestrukturiranju Tuša

26. 11. 2020 10:25

Celjsko okrožno sodišče je pretekli teden potrdilo sporazum o finančnem prestrukturiranju Tuš Holdinga. S tem Sklad Alfi, ki je poleti z nakupom zadnjega dela terjatev Abanke in postal več kot 80-odstotni lastnik vseh finančnih terjatev do skupine, postopno prevzema upravljalski nadzor nad celjskim trgovcem.

Mirko Tuš tako sedaj tudi uradno ostaja le še manjši, petinski, lastnik nekdaj svojega trgovskega imperija.

Po pisanju Dnevnika, potrjeni sporazum učinkuje za terjatve vseh upnikov, ki so soglašali s sklenitvijo sporazuma, za navadne finančne terjatve tistih upnikov, ki niso soglašali s sklenitvijo sporazuma, in za zavarovane finančne terjatve tistih upnikov, ki niso soglašali s sklenitvijo sporazuma, je razvidno iz sklepa sodišča, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Tuš Holding, ki je krovna družba skupine Tuš, je bil prej v 100-odstotni lasti Mirka Tuša, sestavljata Tuš Nepremičnine z lastništvom nad nepremičninami podjetja in Engrotuš s trgovskim delom podjetja.

Sklad Alfi je v preteklosti daljše obdobje odkupoval terjatve bank upnic do Tuša, s poletnim nakupom še preostalega 20-odstotnega deleža terjatev pa je postal njegov 80-odstotni lastnik. V Tuš Nepremičninah je na podlagi pogodbe o finančnem prestrukturiranju sklad Alfi tudi unovčil večino zavarovanj in postal lastnik približno polovice nepremičnin, predvsem trgovske površine ter še nekaj zemljišč. V Engrotušu pa naj bi Alfi konvertiral terjatve v kapital in postal 80-odstotni lastnik trgovske družbe. Tuš Holdingu oz. Mirku Tušu pa bo ostalo 20 odstotkov družbe.

Za podobno konverzijo naj bi se odločali tudi pri skladu Anacap, ki si lasti okoli 10-odstotkov terjatev do Tuša in se je poleti prav tako potegoval za nakup 20-odstotnega dela terjatev Abanke. Banka Sparkasse in DUTB, ki jima Tuš Nepremičnine dolguje okoli 150 mio evrov, pa naj bi to možnost zavrnila, še pišejo v Dnevniku. Na poplačilo svojih terjatev bosta tako morala čakati pet let.

Spremembe naj bi bile v register vpisane decembra, takrat pa bo Alfi dokončno prevzel tudi upravljanje Engrotuša. Alfi naj bi po pisanju Financ imenoval tudi petčlanski posvetovalni organ, ki bo imel podobno vlogo kot nadzorni svet. V njega bo Alfi imenoval štiri člane, eden pa naj bi ostal družini Tuš. Uprava na čelu z Juretom Kapetanom ter Andražem in Tanjo Tuš bo tako morala iskati soglasje za večino poslov vrednih preko 50 tisoč evrov. Kot je znano je Mirko Tuš, tudi nekdaj najbogatejši Slovenec, je vodenje podjetja lani predal sinu Andražu.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 2,727 seconds.