Engrotuš dobiva novega lastnika. Razlaščeni Mirko Tuš bo z manjšim deležem ostal v podjetju


Zadnji delež terjatev do skupine Tuš je uspelo odkupiti skladu Alfi, ki je tako postal več kot tričetrtinski lastnik vseh terjatev in prevzel nadzor nad skupino. Pogodba o odkupu je bila podpisana pretekli teden, te dni pa bo podpisan še dogovor o reprogramu finančnih obveznosti.

Eden izmed prvih korakov Alfija bo razlastitev ustanovitelja podjetja Tuš Mirka Tuša, ki je bil 30 let 100-odstotni lastnik. Mirko Tuš naj bi kljub vsemu ostal okoli 15-odstotni lastnik podjetja. Na čelu družbe ostaja tudi njegov sin Andraž Tuš.

Zadnji 20-odstotni delež terjatev skupine Tuš je od Abanke uspelo odkupiti slovenskemu skladu Alfi, s čimer je ta postal več kot 80-odstotni lastnik vseh finančnih terjatev do skupine Tuš, kar mu omogoča nadzor nad skupino. Pogodba o nakupu ključnega deleža terjatev naj bi bila podpisana že pretekli teden, v tem tednu pa naj bi bil podpisan tudi dogovor o reprogramu finančnih obveznosti. Za 20-odstotni delež se je potegoval tudi britanski sklad Anacap Financial Partner.

Razlastitev Mirka Tuša, ki bo vseeno obdržal 15-odstotni delež

Finančna sanacija in prestrukturiranje skupine Tuš naj bi Alfi želel opraviti kar najhitreje. Načrt sanacije najprej predvideva, da bi lahko upniki terjatve (konec leta 2018 jih je bilo za okoli 270 milijonov evrov) konvertirali v kapital, s čimer bi Alfi postal več kot tričetrtinski lastnik Engrotuša. S to potezo bodo tudi razlastili ustanovitelja podjetja in nekoč najbolgatejšega Slovenca, ki je bil tri desetletja stoodstoni lastnik skupine Tuš, Mirka Tuša. Dogovor kljub temu predvideva, da naj bi Tuš ostal lastnik okoli 15-odstotnega deleža družbe. Še en ukrep za prestrukturiranje Tuša pa naj bi bil najem nepremičnin, ki bi jih prodali, poroča Siol.net.

Po pisanju necenzurirano.si pa naj bi se novi lastniki tudi odločili, da bodo obdržali dosedanje vodstvo. To pomeni, da na čelu skupine Tuš ostaja Andraž Tuš, ki ga je Mirko Tuš na čelo skupine postavil marca lani, sam pa se je upokojil in posvetil rehabilitaciji hrbtenice, katere težko poškodbo je utrpel v prometni nesreči. Pri vodenju in sanaciji naj bi mu mu pomagal tudi Jure Kapetan, ki so ga v skupino Tuš pripeljali iz sklada Alfi.

Na 100-odstotni delež podjetja Tuš Holding, ki je krovna družba skupine Tuš, se je sicer s hipoteko že lani usedla Finančna uprava RS. FURS-u Tuš namreč dolguje 6,5 milijona evrovdodatnega davka.

Celotno sago okoli skupine Tuš najdete v seriji člankov tukaj.

B.S.