Stavka v jeklarni Štore Steel odpovedana

25. 05. 2018 17:41

Včeraj so sindikalisti družbe Štore Steel zbrali podpise podpore večine zaposlenih v obratu jeklarna, oblikovali stavkovni odbor in v skladu z zakonskim rokom za danes napovedali dveurno opozorilno stavko.

Razlog za napoved stavke je bil po njihovem nepripravljenost vodstva podjetja za socialni dialog. Stavko so napovedali za med 13. in 15. uro in obenem napovedali, da bodo stavkovne aktivnosti stopnjevali.

Stavkalo naj bi od 170 do 180 delavcev v obratu jeklarna, ki ima sicer 520 zaposlenih. Osnovna stavkovna zahteva je bila dvig plač v obratu jeklarna za 25 odstotkov, ker so delavci podvrženi zelo zahtevnim delovnim razmeram.

Toda danes se je zgodil preobrat in stavka je bila odpovedana oz. zamrznjena. Kot poroča RTV Slovenija je bil glavni razlog za takšno odločitev ta, da je uprava družbe, ki se s stavkovnimi zahtevami ni strinjala, tistim, ki bi stavkali, zagrozila z odpovedjo delovnega razmerja, češ da je stavka nezakonita.

Zaradi tega se je predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak obrnil na inšpektorat za delo, kjer so pojasnili, da o (ne)zakonitosti stavke ne odloča uprava podjetja temveč sodišče.

Stavkovni odbor je zato zamrznil stavko dokler inšpektorat ne presodi, ali so bile kršene pravice delavcev do stavke. V primeru, da je delavcem kršena pravica do stavke, ima inšpektorat možnost ukrepanja.

Do stavke, ki se je sicer pripravljala že junija lani, bo v prihodnje po vsej verjetnosti vendarle prišlo. Sindikalist Novak je ob tem pripomnil, da se stavke pripravljajo tudi v nekaterih drugih podjetjih na celjskem.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
152 queries in 1,666 seconds.