Tudi Soros se je odpovedal nakupu Tuša


rp_tus_sedez2-300x198.jpgPotem, ko naj bi bil še do nedavnega glavni kandidat za nakup Engrotuša sklad Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros, je tudi ta obupal nad nakupom enega izmed nekoč največjih slovenskih trgovcev in ni oddal ponudbe.

Se bo Tuš uspel izpogajati z bankami in drugimi upniki o novem sporazumu o finančnem prestrukturiranju?

Engrotuš nikakor ne uspe najti novega lastnika. Tudi skupina bank upnic, ki od leta 2016 prodaja 300 milijonov evrov terjatev do Skupine Tuš, za te ne najde primernega kupca. Po tem namreč, ko jim je najprej padel v vodo posel z angleškim finančnim skladom AnaCap Financial Partners, ki je sicer oddal najvišjo ponudbo, a kljub vsemu prenizko, da bi zadovoljil prodajalce, je očitno sedaj padel v vodo tudi poskus prodaje Engrotuša Sorosovemu skladu.

Kot smo poročali pred meseci, naj bi se namreč banke upnice nazadnje za nakup ekskluzivno pogovarjale s skladom Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros.

Gre za zasebno investicijsko družbo, ki od leta 2011 upravlja izključno denar družine Soros. Njen najbolj znan član je George Soros, eden najbolj znanih svetovnih vlagateljev, čigar premoženje je ocenjeno na dobrih 25 milijard ameriških dolarjev.

Banke upnice naj bi takrat že dovolile Sorosu, da opravi skrben pregled skupine Tuš in vse je kazalo, da bo Tuš prodan. Toda Soros na koncu ponudbe za Tuš niti ni oddal. Zaradi neuspešnega prodajanja terjatev je sedaj konzorcij bank upnic uradno ustavil postopek prodaje. Skušali bodo najti druge rešitve.

Kot pišejo na Siol.net, so glavni krivec za to, da Engrotuš tudi po sedmih letih nima novega lastnika, prav banke. Engrotuš namreč za bančna posojila plačuje razmeroma visoke obrestne mere. Če bi torej banke terjatve prodale, bi se tudi po vsej verjetnosti dokončno umaknile iz financiranja tega trgovskega podjetja in bi ostale brez pomembnega dela prihodkov.

Glede na to, da so bile vse dosedanje ponudbe za Engrotuš vredne manj kot 40 % vrednosti terjatev, so banke precenile, da jim je v tem primeru bolje ne prodati terjatev. Poleg tega so tudi Tuševa trgovska središča, s katerimi so dolgovi zavarovani, vredna več od dolgov.

Kot še poroča Siol.net naj bi se v Tušu že začeli pogajati z bankami in drugimi upniki o novem sporazumu o finančnem prestrukturiranju, na podlagi katerega bi na posojila plačevali nižje obrestne mere.

Bančni konzorcij sicer vodi Nova Ljubljanska banka (NLB), med večjimi upniki Engrotuša pa so še Abanka, SID Banka, Gorenjska banka in Heta (slaba banka nekdanjega Hypa).

slovensko-dalm-polsi-klik