Zadeva Klasje Celje: nekdanja vodilna obsojena


Po nekajletnem sodnem postopku je primer oškodovanja celjskega podjetja Klasje na prvi stopnji dobil epilog.

Zaradi zlorabe položaja je celjsko sodišče nekdanjega večinskega lastnika Klasja Tomaža Ročnika obsodilo na leto in devet mesecev zaporne kazni, nekdanjo direktorico Klasja Dragico Veršič (v času vodenja Klasja s priimkom Murko) pa na leto in dva meseca zaporne kazni, piše Večer.

Sodnica Ingrid Lešnik je razsodila, da sta Ročnik in Veršičeva zlorabila položaj pri gospodarski dejavnosti, pri tem pa nista ravnala v dobro družbe Klasje. Za očitke iz obtožnice jima je sicer grozilo od enega do osmih let zapora.

Kot je znano sta Ročnik in Veršičeva (takrat Murko) leta 2007 vse nepremičnine Klasja prenesla na svojo družbo Millcom skupina. Pri tem sta Klasje oškodovala za več kot 11,5 milijona evrov. Zanimivo je, da prodaja nepremičnin ni bila niti z besedo omenjena v letnem poročilu za leto 2007. Obsojena sta sicer vseskozi trdila, da sta poskušala Klasje zgolj rešiti pred izvršbo sproženo s strani denacionalizacijskega upravičenca ter, da sta premoženje vrnila še preden sta izvedela za kazensko ovadbo.

Posel sta obsojena izvedli tako, da je Millcom Klasju nakazal 11,5 milijona evrov kupnine (posojilo je Millcom dobil odobreno s strani Probanke), le nekaj minut kasneje pa je celotna kupnina v obliki predujma za 20-letni najem prostorov šla direktno nazaj na račun Millcoma, še piše Večer.

Za mahinacije okoli prenosa nepremičnin sta bila torej spoznana za kriva, ne pa tudi za očitke, da naj bi Klasje Millcomu plačeval fiktivne račune. V tem primeru sodišče ni zbralo zadostnih dokazov, da bi izreklo obsodilno sodbo. Sicer sta tudi v tem primeru Veršičeva in Ročnik vseskozi zatrjevala, da so storitve bile opravljene. Ročnik naj bi namreč pri svojih gradbenih poslih zastavil dobro ime za Klasje, zaradi česar je uprava Klasja kasneje s trgovci lažje sklenila posle. Podjetje Klasje je torej račune Mallcomu plačano za Ročnikovo posredniško dejavnost.

Objekti podjetja Klasje v stečaju so bili v začetku leta prodani že na prvi držabi, ko sta Perutnina Ptuj in Sapidum skupaj za vse nepremičnine odštela dobre tri milijone.