Objekti Klasja Celje v stečaju prodani že v prvem poskusu


 

Prejšnji teden so že na prvi javni dražbi uspeli prodati vse objekte podjetja Klasje Celje v stečaju.

Kupca sta bila dva. Perutnina Ptuj in Sapidum sta skupaj za vse nepremičnine odštela dobre tri milijone, kar je dvakratnik izklicne cene.

Sojenje nekdanjemu večinskemu lastniku in nadzorniku Klasja Tomažu Ročniku ter nekdanji direktorici Klasja Dragici Veršič se medtem nadaljuje.

Eno izmed največjih slovenskih podjetij na področju peke kruha, pekovskega peciva, keksov, slaščic ter proizvodnje moke, mlevskih izdelkov in testenin Klasje Celje je pred dobrima dvema letoma pristalo v stečaju. S strani upnikov je bilo takrat prijavljenih skoraj 20 milijonov evrov terjatev.

Na podlagi stečajnega postopka je tako prisilni upravitelj Kristijan Anton Kontarščak v začetku lanskega decembra najavil prvo javno dražbo nepremičnin podjetja Klasje Celje, ki se je zgodila prejšnji teden, 12. januarja.

Na njej so prodajali kompleks pekarne, keksarne, upravne stavbe, mlina, silosov in parkirišč na celjski Hudinji. Izklicna cena je bila 1,57 milijona evrov, predkupno pravico pa je imela celjska občina. Presenetljivo so bili že na prvi dražbi prodani vsi objekti, poroča Večer.

Kupca sta postala Perutnina Ptuj, ki naj bi v nakup šla predvsem zaradi silosov za skladiščenje žit, in podjetje Sapidum, ki je lani iz stečaja za 1,1 milijona evrov že kupilo obrat brezgluteinske proizvodnje. Skupaj so bili za vse nepremičnine iztrženi dobri trije milijoni evrov. To je kar dvakrat več, kot je znašala izklicna cena na dražbi.

Sojenje nekdanjemu lastniku in direktorici se nadaljuje

Na okrožnem sodišču v Celju se je sicer te dni nadaljevalo sojenje nekdanjemu večinskemu lastniku in nadzorniku Klasja Tomažu Ročniku ter nekdanji direktorici Klasja Dragici Veršič. Razlog sojenja so ravno omenjene nepremičnine. Ročniku in Veršičevi se očita zlorabo položaja pri gospodarski dejavnosti, za kar jima grozi od enega do osmih let zapora.

Leta 2007 sta namreč vse nepremičnine Klasja prenesla na svojo družbo Millcom skupina. Pri teh poslih naj bi Klasje oškodovala za več kot 11,5 milijona evrov. Zanimivo je tudi, da prodaja nepremičnin ni bila niti z besedo omenjena v letnem poročilu za leto 2007. Obtožena sicer vse očitke zavračata in trdita, da sta poskušala Klasje zgolj rešiti pred izvršbo sproženo s strani denacionalizacijskega upravičenca. Na epilog sojenja bo potrebno še počakati.

bumfest-zalec-polsi-klik