Zaključil se je 44. MOS, organizatorji zadovoljni z rezultati (foto in video)


44. Mednarodni obrtni sejem v Celju je v sredo zaprl svoja vrata. Po podatkih družbe Celjski sejem je sejem obiskalo 137.158 obiskovalcev, kar je za približno 8 odstotkov manj kot lani. Kljub nekoliko slabšemu obisku so organizatorji z letošnjo izvedbo MOS zadovoljni.

Izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar se je na novinarski konferenci ob zaključku 44. MOS

Pokrovitelj prispevka: InoxAndrej - montaža vseh vrst inox ograj. GSM: 070 732 977, epošta: [email protected] , www.inoxandrej.com

zahvalila razstavljavcem, ki so po njenih besedah pripravili vrhunske predstavitve. »Naši razstavljavci so predstavili predvsem veliko novosti, novih tehnologij, izdelkov in storitev. Obrtniki in podjetniki se zavedajo učinka in pomena predstavitve na MOS. Ima pa sejem tudi veliko multiplikativnih učinkov na lokalno, regijsko in širše okolje,« je poudarila. V nadaljevanju je pojasnila, da je bilo pestro tudi na obsejemskih dogodkih, ki so jih pripravili v času MOS. »Veliko je bilo govora o birokratskih ovirah, ki tarejo podjetnike in obrtnike. Ti so imeli možnost dialoga z odgovornimi tako na nacionalni kor regionalni ravni. Sicer smo pogrešali še kakšne predstavnike gospodarskega ministrstva, a se zavedamo neugodnosti časa, ko se stvari na novo oblikujejo, a zagotovo bo teh priložnosti še več v prihodnjih letih.«

V sejemskih dneh je MOS obiskalo tudi veliko tujih delegacij in organiziranih obiskovalcev iz tujine, predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije. Na srečanjih je bilo predstavljenih veliko možnosti gospodarskega sodelovanja s tujimi državami. »To mreženje, ki smo mu bili priča na sejmu, ima neskončne možnosti in učinke, ki bodo delovali še dolgo po zaključku sejma,« je dodala Obrez Preskarjeva.

V spodnjem posnetku si oglejte, kaj je Breda Obrez Preskar povedala v izjavi po konferenci.

Tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki je soorganizator MOS, so zadovoljni z letošnjim sejemskim nastopom. Prav mala podjetja in obrtniki dajejo po besedah predsednika OZS Štefana Pavlinjeka pečat temu sejmu. »Ta sejem nam je dal nova videnja in nove izkušnje, kje je problematika obrti in podjetništva,« je povedal Pavlinjek. Sicer pa so v OZS v času MOS predstavili številne novosti in po besedah Pavlinjeka Vladi RS predstavili predloge za spremembe. »Povedali smo, da je birokracija še vedno rak rana, da je za gospodarstvo potrebno napraviti nekaj več in da je potrebno javni sektor tudi za 30 odstotkov zmanjšati,« je še ob zaključku 44. MOS dejal Pavlinjek. Po njegovih besedah so razočarani nad predlaganim rebalansom proračuna, v katerem naj bi gospodarski resor dobil manj denarja na račun socialnih transferjev. »Potrebujemo razvoj in denar zanj. Če hočemo, da bosta obrt in podjetništvo tista veja  gospodarstva, ki nadomešča BDP podjetij, ki so šla v stečaj, se mora država potruditi in napraviti dobro poslovno okolje,« je še povedal Pavlinjek.

Nekaj utrinkov zadnjega sejemskega dne 44. MOS lahko ujamete v naši galeriji fotografij.

[simpleviewer width=100% height=700 id=73]

Ostale sejemske novice:
Učenci OŠ Lava na MOS navdušili s predstavitvijo svoje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti

44. MOS: v Celju tudi predsednik DZ Germič in iranski veleposlanik Aghaeipour

Na celjskem sejmišču podelili sejemska priznanja

44. MOS: sejmišče obiskal Dejan Zavec in zvezde Zajtrka petelinov

Župani na MOS o črpanju evropskega denarja, okreplejno sodelovanje slovenske in makedonske obrtne zbornice

MOS Celje 2011: otvoritev v znamenju pozivov po krepitvi slovenske konkurenčnosti

Program MOS Celje 2011

v/f: Egon Horvat
t: Marko Kovačevič