To so diamantni maturanti celjskih šol, ki jih je sprejela predsednica republike (foto)


V soboto se je v Kongresnem centru Brdo odvil tradicionalni sprejem za diamantne maturante, torej tiste zlate maturante, ki so na letošnji splošni ali poklicni maturi dosegli najvišje možno število točk. Iz celjske regije je bilo takšnih maturantov 19, na sprejemu pa sta jih častno nagovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar ter minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.

Od skupno 5,965 kandidatk in kandidatov, ki je na 82 šolah v spomladanskem roku opravljalo splošno maturo, je najvišje možno število točk doseglo 26 dijakov. Poklicno maturo je od 8.234 kandidatk in kandidatov z vsemi točkami opravilo 107 dijakov. V primerjavi z lanskim letom je število diamantnih maturantov naraslo tako pri splošni maturi kot tudi poklicni.

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije
Foto: Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Med izjemnimi dijaki in dijakinjami je bilo kar pet maturantov Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije: Julija Weiss, Nejc Zadnik, Vid Plesnik Zupanc, Vid Jagodič in Živa Brvar.

Diamantna maturantka, Julija Weiss, in predsednica RS, Nataša Pirc Musar. (Foto: Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije)

Posebna čast je doletela Julijo, ki je v imenu vseh diamantnih maturantk in maturantov nagovorila zbrane. ”Ne pozabite, da so diamanti ustvarjeni pod pritiskom in visoko temperaturo in enako je z nami,” je v svojem govoru, ki si ga lahko v celoti preberete tukaj, povedala Julija Weiss.

I. gimnazija v Celju
Foto: I. gimnazija v Celju

Na splošni maturi je bil v družbi diamantih maturantov, kot edini iz celjske regije, dijak I. gimnazije v Celju Samo Volovšek.

Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje
Foto: Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje

Poklicno maturo je z vsemi točkami opravila dijakinja Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje Tamara Kobelščak.

Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje
Foto: Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje

Celjsko Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti je na podelitvi predstavljala diamantna maturantka Lana Medved.

Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo

Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo je imela štiri diamante maturante. To so kemiki Jaša Jakop, Filip Rezar, Tajda Šinkovec Mesar in Matija Florjan.

Foto: ŠC Celje, SŠ KER/Facebook
Šolski center Rogaška Slatina
Foto: Šolski center Rogaška Slatina/Facebook

Dijakinji programa tehnik optik na Šolskem centru Rogaška Slatina Betina Vrbanjščak in Nataša Tara Hrenko sta poklicno maturo opravili z najvišjim možnim številom točk.

Sprejema sta se udeležili Brina Dolinšek in Eva Zore, ki sta na Gimnaziji Celje – Center opravljali poklicno maturo. Prav tako pa tudi Hana Cigole, dijakinja Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Eva Kolar, dijakinja Ekonomske šole Celje ter Iza Zajc, dijakinja Šolskega centra Šentjur.