Atrij Celje: kriminalisti odkrili že za 3,5 mio škode, etažni lastniki ob privarčevana sredstva


Sredi letošnjega marca se je zaključilo zbiranje terjatev upnikov podjetja Atrij Celje v stečaju. Terjatve je takrat prijavilo več kot 500 upnikov, med njimi tudi bivši direktor Radovan Cink, ki je poleg računovodkinje Atrija, glavni osumljenec za izginotje sredstev iz rezervnega sklada.

Že več kot leto dni poteka tudi kriminalistična preiskava, v kateri naj bi bilo do danes, po neuradnih informacijah, ugotoviljenih skupno že za tri in pol milijona evrov škode.

Samo v rezervnih skladih lastnikov nepremičnin naj bi manjkala vsaj dva in pol milijona evrov. Oškodovanih je kar 300 stavb, poroča POP TV.

Celjski kriminalisti že od lanskega aprila preiskujejo domnevna kazniva dejanja nekdanjega vodstva podjetja Atrij Celje, ki se je v začetku leta 2017 znašlo v težavah in naposled lani decembra pristalo v stečaju. S tem je večina etažnih lastnikov ostala tudi brez sredstev, ki so jih v vseh teh letih privarčevali v rezervnem skladu.

Do 15. marca je večina oškodovancev sicer prijavila terjatve, vendar je veliko vprašanje, ali bodo ta sredstva sploh še kdaj videli. Denar je namreč izginil, usoda etažnih lastnikov pa bo znano šele po končani kriminalistični preiskavi, ko bo jasno koliko bo sploh ostalo sredstev za poplačilo dolgov.

Država narekuje obvezno vplačevanje sredstev v rezervne sklade na račune, katerih lastniki so upravniki (v tem primeru je bil to Atrij Celje) in ne dejanski lastniki stanovanj. To odpira široke možnosti za zlorabe oz. odtujitev sredstev s strani upravnika. Prav to se je zgodilo v primeru Atrija.

Kakšna je točna višina terjatev, ki so jih v stečajno maso prijavili oškodovanci, še ni znano. Samo en upravnik, ki je od Atrija prevzel kar 60 stavb, je stečajni upraviteljici v imenu etažnih lastnikov prijavil za več kot 470.000 evrov terjatev iz naslova rezervnih skladov. Poleg tega so s strani Atrija oškodovani tudi dobavitelji, ki jim Atrij ni plačeval računov. Tega dolga naj bi bilo za 900.000 evrov.

foto: zaslonska slika 24ur