Je v onesnaženje s komunalnim blatom v Pivoli vpleteno celjsko podjetje?


Pred tednom dni je v javnosti odjeknila novica, da je neznanec v Pivoli v občini Hoče-Slivnica v potok nad tamkajšnjim botaničnim vrtom odložil večje količine odpadnega oziroma grezničnega blata, zaradi česar temu območju grozi ekološka katastrofa. Poleg splošnega onesnaženja obstaja namreč tudi velika nevarnost, da bo blato prodrlo v podtalnico in vodna zajetja. V Pivoli sedaj čakajo na vladni odlok, po katerem se lahko začne sanacija onesnaženega območja.

Po poročanju TV Slovenija naj bi bil izvor komunalnega blata čistilna naprava Komunalnega Podjetja Ptuj, blato pa naj bi iz ptujske komunale prevzemalo podjetje CEP Celje, katerega direktor in večinski lastnik je Urban Majcen.

Kriminalistična preiskava glede incidenta še poteka, je pa za TV Slovenija direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec potrdil, da jih je že ob prvih informacijah glede odloženega blata (količina in čas) zaskrbelo, da gre za blato iz njihove čistilne naprave. Tudi kamione, ki naj bi jih med vožnjo ujele kamere, so po besedah direktorja dan prej z blatom napolnili v ptujski komunali.

Iz dokumentacije je po besedah vodje ptujske komunale razvidno, da za odloženo blato in posledično ekološko katastrofo ne more biti odgovorna ptujska komunala, temveč prevzemnik blata. V njihovem primeru je to podjetje CEP Celje, ki bi moralo o količini prevzetega blata, poti in končni lokacij poročati agenciji za okolje.

V podjetju CEP so za TV Slovenija potrdili, da so prevzemnik blata iz čistilne naprave Ptuj. Za njihovo podjetje pa naj bi v prejšnjem tednu prevzeme in prevoze blata vršil prevzemnik, ki ima za to dejavnost veljavno okoljevarstveno dovoljenje. “Ob dogodku, ki se je nedavno zgodil v Pivolah pri Hočah, smo pri njem nemudoma preverili, kako je ravnal s predmetnim odpadkom. Od njega smo prejeli pisno zagotovilo, da je bil ves mulj iz Komunalne čistilne naprave Ptuj prevzet v skladu z okoljevarstveno zakonodajo in njihovim dovoljenjem.”

CEP Celje, katerega 90-odstotni lastnik in direktor je Urban Majcen, je v lanskem letu ustvarilo dobrih 8 milijonov evrov vseh prihodkov ter dober milijon evrov čistega dobička. Podjetje zaposluje štiri osebe.

foto: Sobotainfo