Podane kazenske ovadbe na podlagi februarskih hišnih preiskav. Takrat med osumljenci tudi zakonca Tuš

18. 01. 2022 15:33

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na Specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe zaradi storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Kazenska ovadba je povezana z izvedenimi hišnimi preiskavami februarja 2021 v povezavi z verižnim preprodajanjem in poviševanjem vrednosti deležev gospodarskih družb. V zadevi naj bi bila ob februarskih preiskavah osumljena zakonca Tuš. O tem smo pisali tukaj.

Kot so zapisali preiskovalci, je podan utemeljen sum, da so tri fizične osebe pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabile svoj položaj, saj so v letu 2010 dvema gospodarskima družbama pridobile protipravno premoženjsko korist v višini več kot 30 milijonov evrov na škodo druge gospodarske družbe iz Celja. To so storile tako, da so preprodajale deleže v več gospodarskih družbah in s tem zmanjšale možnost za poplačila najetih posojil.

Pri večkratni preprodaji deležev dveh gospodarskih družb so s cenitvami nepremičnin navidezno zviševale njihovo realno vrednost in deleže družb, kljub dejansko nespremenjeni vrednosti, ter jih po nekajkrat višji ceni prodale nazaj oškodovani družbi.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let.

Zlorabe osumljena zakonca Tuš

Že ob februarskih hišnih preiskavah so zaokrožile informacije, da naj bi bila zlorabe položaja osumljena Mirko Tuš in njegova nekdanja žena, Tanja Tuš. Za pomoč pri domnevno spornih poslih pa tudi poslovnež Danilo Dujović. Neuradno naj bi dve gospodarski družbi domnevno pridobili 30 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi na škodo družbe Engrotuš. Kot je takrat poročal portal 24 ur, naj bi hišno preiskavo kriminalisti opravili tudi pri prvem možu celjskih mesnin Izidorju Krivcu, ki pa naj ne bi bil med osumljenci kaznivih dejanj. Hišno preiskavo so kriminalisti takrat opravili tudi pri sodnem cenilcu Marjanu Pogačniku, ki pa prav tako naj ne bi bil med osumljenci. Pri slednjima so kriminalisti zgolj zbirali dokaze za domnevna kazniva dejanja.

Kriminalisti so sicer eno kazensko ovadbo zoper Mirka Tuša in njegovo soprogo, ki se je nanašala na sporen prenos blagovnih znamk Skupine Tuš, podali že tri leta nazaj. Še nekaj mesecev prej je tožbo proti Mirku Tušu, zaradi 26 milijonskega dolga, vložilo njegovo nekdanje podjetje Engrotuš.

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 2,585 seconds.