Zastaral del obtožnice zoper Mirka Tuša in soobtoženih

10. 05. 2019 14:14

tus-mirkoPo treh letih se je nadaljevalo sojenje v zadevi podelitve brezplačnih frekvenc podjetju Tušmobil s strani Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek).

Mirka Tuša, ki se nahaja v Braziliji, na sojenje zaradi hude poškodbe hrbtenice ni bilo. Kljub odsotnosti pa se je lahko razveselil novice, da je moral tožilec zaradi zastaranja izločiti nekatere točke obtožnice.

Včeraj se je na okrožnem sodišču v Ljubljani po treh letih nadaljevalo sojenje v zadevi dodelitve brezplačnih frekvenc tretje generacije Tušmobilu. V zadevi bi se morali zagovarjati Mirko Tuš, Tomaž Simonič, Gorazd Lukman in Miha Vodopivec, a je v dvorano prišel le Simonič.

V zadevi tožilstvo zahteva pojasnila o tem, na kakšen način je Tušmobil v času, ko je bil direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaž Simonič, pridobil brezplačne frekvence tretje generacije (3G) medtem ko so morali drugi operaterji za te frekvence odšteti po več milijonov evrov.

Sojenje je zastalo za tri leta, ker je leta 2015 Simoničeva obramba zahtevala izločitev dokazov o telefonskih komunikacijah med Simoničem in soobtoženimi, a nedavno je sodišče odločilo, da so dokazi bili pridobljeni zakonito ter da se lahko sojenje nadaljuje.

Po poročanju Večera pa Mirka Tuša včeraj zaradi hujše poškodbe hrbtenice, ki jo je staknil v prometni nesreči in je botrovala tudi nedavni Tuševi predaji podjetja sinu Andražu, ni bilo na sojenje. Po besedah Tuševega odvetnika Emila Zakonjška naj bi se Mirko Tuš trenutno nahaja v Braziliji in bo v Slovenijo pripotoval takoj, ko bo to dovoljevalo njegovo zdravstveno stanje. Sodnica je zato kazenski postopek zoper Tuša izločila in sojenje nadaljevala zgolj proti Simoniču. Ta se mora v zadevi zagovarjati zaradi suma zlorabe položaja in prejemanja podkupnin. Med drugim mu je očitano, da je za frekvence prejel tudi stanovanje na obali.

Nekatere zadeve iz obtožnice že zastarale

A včeraj so se lahko obtoženi razveselili vsaj ene novice. Tožilec je namreč moral spremeniti obtožnico, saj so nekatere obtožbe iz nje že zastarale, še piše Večer. Sojenje se tako sedaj v (še) nezastaranih točkah nadaljuje zgolj zoper Simoniča in Tuša, ostali obtoženi niso več del postopka.

Tožilec Boštjan Valenčič bo tako v zadevi obravnaval zgolj še točke iz obtožnice, ki Tušu in njegovi nekdanji družbi Tušmobil očita dajanje podkupnine Simoniču. Simoniča pa obtožnica bremeni zlorabe uradnega položaja in jemanja podkupnine v obliki stanovanja v Piranu, vrednega okoli 80 tisoč evrov. Očitano mu je še, da je tedanji APEK s podelitvijo omenjenih frekvenc nezakonito izločil iz konkurence Mobitel, Simobil, Debitel in druge, ki so bili prav tako zainteresirani za nakup omenjenih frekvenc za mobilno telefonijo. Tušmobilu pa tožilstvo očita, da si je pridobil za skupaj 7,14 milijona evrov koristi, saj ni plačal za uporabo frekvence.

Simoniča čudi omenjeni kazenski postopek

Simonič je sicer na včerajšnji obravnavi med drugim dejal, da je leta 1995 tedanja vlada brezplačno podelila tudi frekvence za mobilno telefonijo Mobitelu na kar se je pritožilo podjetje Debitel, ki je s svojo pritožbo uspelo šele na ustavnem sodišču, ki je leta 1997 sklenilo, da je vlada nezakonito, brez zakonske podlage, podelila koncesijo za mobilno telefonijo Mobitelu. Področje glede dodeljevanja frekvenc pa da se je uredilo šele leta 2004, ko je bil sprejet zakon o telekomunikacijah.

“Da smo v zvezi s Tušmobilom delali zakonito, ne samo jaz kot direktor APEK, temveč vse strokovne službe, je razvidno tudi iz sodbe upravnega sodišča, kamor se je pritožila družba Simobil, zato me čudi omenjeni kazenski postopek zoper mene in Mirka Tuša,” je še dejal Simonič.

Sojenje se nadaljuje 23. maja z zaslišanjem prič.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 1,532 seconds.