20 let delovanja Mešanega pevskega zbora Orfej Celje


Jeseni leta 2004 je skupina prijateljev, ljubiteljev zborovskega petja ustanovila mešani pevski zbor Orfej. Vodenje zbora je prevzel dirigent Tomaž Marčič. Že čez dobrega pol leta se je zbor predstavil celjski publiki na letnem koncertu. Profesor Marjan Lebič je v svoji strokovni oceni njihovega prvega koncerta zapisal zelo pohvalne in spodbudne besede. Zbor vsa leta ostaja zvest poustvarjanju na področju slovenske ljudske in umetne pesmi.

Prejšnji teden je zbor z nastopom v Narodnem domu obeležil 20-letnico delovanja. Na dogodku je bila kot obiskovalka tudi Maja Krajnc, ki nam je posredovala nekaj vtisov.

»Ukradli ste nam srce in nam ga dvakrat vrnili«

Težko bi našli lepše besede kot te, ki jih je ob koncu koncerta Mešanega pevskega zbora Orfej Celje ob njegovi 20. obletnici, izrekel navdušeni obiskovalec. Tem besedam se je zagotovo v mislih pridružilo vse občinstvo.

Tokratni jubilejni koncert je bil nekaj posebnega. Ne zgolj zaradi izbora slovenskih pesmi, ne zgolj zaradi odličnega petja, temveč zaradi posebne energije, ki se je po prvi odpeti pesmi začela pretakati od nastopajočih do publike. V čem je bila ta energija? Bila je v ljubezni do petja, do slovenske pesmi, bila je v močni povezanosti med pevci in zborovodjem Matevžem Pušnikom, bila je v želji osrečiti ljudi, ki jim pojejo. Z vsako pesmijo je bilo te energije več tudi med občinstvom in nenadoma sem se spomnila razmišljanja Elisabeth Lukas:

»Če tožim nad zlom,
zla zaradi tega ni nič manj,
toda pozornost vseh  se obrne vanj.
In ko ljudje vidijo morje slabega
jim upade pogum,
da bi se bojevali za dobro.
Če sem pozoren na dobro,
dobrega zaradi tega ni nič več
toda upanje vseh se usmeri nanj.
In že tisto malo dobrega,
kar uzrejo,
jih navduši v boju proti zlu.«

Slabe misli so začele izginjati. Začutili smo, da dobro obstaja, da ga je vredno širiti. In za to spoznanje gre zahvala orjfečicam in orfejčkom, vokalni skupini Fantje z Jožefovega hriba, ki je še dodatno popestrila večer ter članom instrumentalne skupine.

Iskrene čestitke za 20 let delovanja in še enkrat hvala za čudoviti večer, ki bo še dolgo odzvanjal v naših srcih. Zaradi vas so boljša, bogatejša, vedrejša in polna upanja!