Po dveh letih premora znova letni koncert Mešanega pevskega zbora Orfej Celje z gostoma


Mešanemu pevskemu zboru Orfej Celje je po več kot dveh koronskih letih ponovno uspelo uresničiti in izpeljati letni koncert. Pripravili so vrhunski glasbeni večer, ki sta ga dodatno obogatila eminentna gosta, Andreja Zakonjšek Krt in Primož Krt.

Pevci MePZ Orfej, ki v tej sestavi prepevajo že 18 let, so vztrajali tudi v zahtevnem korona času, se ves čas srečevali preko spleta, neutrudni zborovodja Matevž Pušnik je skozi celotno obdobje omejitev snemal pesmi po glasovih, pevci pa so se jih naučili in vadili od doma. S pesmijo v srcih so se tako vrnili na vaje v živo in uspeli pripraviti čuten letni koncert pred polno dvorano Narodnega doma Celje.

“Ker smo znani po tem, da vsako leto pripravijo tematske koncerte, smo ga tudi tokrat ter ga naslovili: »Ko fantič pride k meni v vas!«. Skozi izbrane ljudske in narodne pesmi smo obujali vasovanje, dvorjenje, ogledovanje, petje podoknic, izpovedovanje ljubezni… peli smo skratka o vsem lepem in čutnem, kar je ostalo zapisano v pesmih in je v vsakdanjem življenju morda že malce pozabljeno,” pripoveduje Marijana Kolenko. Z ljudskimi pesmimi, ki so jih izbrali za ta večer, so prepotovali pokrajine naše prelepe Slovenije ter z besedili obudili tudi nekaj že pozabljenih običajev, sodobno preobleko pa so jim dala znana skladateljska imena, kot so Benjamin Ipavec, Lojze Lebič, Ubald Vrabec, Gustav Ipavec, Anton Foerster, itd., s čimer so zelo redko slišane pesmi še bolj navdušile poslušalce. Polno so zazvenele pesmi Pr’šmentana ti ljub’ca – iz Kobarida, Gularja sen tiela jmiet – iz Benečije, Na gorici na placi – istrska ljudska, Ljub’ca povej, povej – goriška ljudska…ki sodijo v izjemno ljudsko dediščino Slovencev.

Koncert dodatno obogatila odlična gosta

Večer pa sta dopolnila in nadgradila odlična gosta, Andreja Zakonjšek Krt in Primož Krt. Z velikim veseljem sta se odzvala povabilu in z izjemnim izvajanjem odlomkov oper in operet dopolnila večer.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt je prvakinja Opere SNG Maribor, ki je glasbi posvetila vse svoje življenje. Večkrat sodeluje tudi z Ljubljansko opero, Slovensko filharmonijo, Simfoniki RTV Slovenija in drugimi. Prav tako je večkrat nagrajena s prestižnimi nagradami za vrhunsko odigrane vloge. Na klavirju jo je spremljal njen soprog Primož Krt, ki je ob poklicu arhitekta zelo aktiven tudi na glasbenem in gledališkem področju, kar dokazuje, da če nosiš umetnost v srcu, jo lahko gojiš in se ji predajaš tudi ob uspešnem poklicnem delu. Skupaj s pevci sta odpela tri ljudske pesmi, ki jih tudi sama obožujeta, kar je bila prava dodana vrednost prepevanja.

“Izjemnega večera pa zagotovo ne bi bilo brez zborovodje Matevža Pušnika, ki ima čut za glasbo, za pevce, zna izbrati posebne melodije, je neutruden v prizadevanju, da pesmi zazvenijo v polnosti zvoka. In tokrat je ljudska pesem zvenela čustveno polno ter še enkrat dokazala, da je prav slovenska ljudska pesem naša temeljna identiteta. Tako je bil večer poln čustev, izjemne energije, ki je tekla od pevcev v dvorano in obratno, kar ni tako pogosto začutiti. Dokazali smo, da je kljub mnogim oviram, ki so nam bile postavljene, možno najti način, da se vztraja in gre dalje. Takšni dogodki so v teh precej turobnih časih še mnogo več vredni, saj so zdravilni tako za pevce kot poslušalce,” še pove Marijana Kolenko.