30 let srednješolskega glasbenega izobraževanja v Celju


Celje se lahko pohvali z močno glasbeno tradicijo, velik korak pa je leta 1993 pomenil začetek srednješolskega izobraževanja na tem področju.

V treh desetletjih je skozi program izšlo preko 700 dijakov, ki so s seboj odnesli velik strokovni in človeški pečat učiteljev, mentorjev in drugih sodelavcev tega programa oz. ustanove. V tem času so dijaki GSŠ dosegli nešteto izstopajočih rezultatov na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, uspešno so predstavljali mesto Celje na koncertnih odrih doma in po svetu ter kar nekaj bivših dijakov je oz. smo sedaj že člani kolektiva.

Utrinek s koncerta; foto: GŠC

V ponedeljek, 20. novembra, so okroglo obletnico obeležili s slavnostnim dogodkom. Na koncertu je glasbeni program pripravil Pihalni orkester bivših dijakov Glasbene šole Celje pod dirigentskim vodstvom Jureta Krajnca, ki je bil pobudnik orkestrske zasedbe.

Obiskovalci so slišali zahtevne skladbe, ki so z zvočnim volumnom, natančno izvedbo in živo energičnostjo predstavile kvaliteto tega izobraževanja. Orkester je izvedel tudi skladbi mladih celjskih skladateljev, Fantasio romantico Leona Firšta in Dry funk Petra Tovornika. Oba sta sicer tudi naša nekdanja dijaka.

Za celjsko glasbeno izobraževanje je velika prelomnico pomenilo tudi leto 1999, ko je  srednješolsko glasbeno izobraževanje nadgradil program umetniške gimnazije, ki so jo vzpostavili v sodelovanju s I. gimnazijo v Celju kot krovno ustanovo. Prihodnje leto bo ta smer obeleževala četrt stoletja. Šoli pod sedanjim vodstvom ravnatelja Glasbene šole Celje Simona Mlakarja in ravnatelja I. gimnazije v Celju dr. Antona Šepetavca odlično sodelujeta in skupaj ustvarjata številne uspešne zgodbe.

“Postroj” v avli Narodnega doma; foto: GŠC

Orkester je do zadnjega kotička polno dvorano Narodnega doma razveselil s kar tremi dodatki, pri čemer je bila zadnja koračnica popolno presenečenje tudi za dirigenta, ki ni pričakoval, da mu bodo člani orkestra pripravili takšno čudovito darilo.

Na slavnostnem koncertu so podelili zahvale nekdanjemu ravnatelju naše glasbene šole, mag. Vidu Marcenu, nekdanjemu ministru, pristojnemu za šolstvo, dr. Slavku Gabru, ravnatelju I. gimnazije v Celju, dr. Antonu Šepetavcu in nekdanjemu ravnatelju I. gimnazije v Celju, Jožetu Zupančiču, ki je bil sicer odsoten.