Akademski pevski zbor Celje s koncertom obeležil 35-letnico delovanja


V soboto, 19. novembra, so člani Akademskega pevskega zbora Celje s slavnostnim koncertom v Narodnem domu obeležil svojo 35. obletnico delovaja. Ob tej priložnosti so zapisali, da je za pevke in pevce zbora je bil to velik dogodek, za zborovodkinjo Katjo Florjančič pa izjemen izziv.

Seveda pa je bil to tudi organizacijsko velik zalogaj, ki ga je brezhibno izpeljal predsednik zbora Matjaž Posinek, s sodelovanjem vseh članov zbora. Poleg veselja do petja je v APZju tako prisoten tudi skupinski duh, ki vedno znova zaživi, kadar je potrebno združiti moči tudi na drugih področjih.

V 35-letni zgodovini se je v zboru zvrstitilo nekaj 100 pevk in pevcev ter različnih zborovodij. Zbor so vodili Dragica Žvar, Adrijana Požun Pavlovič, Urša Lah, Dejan Jakšiča, Sonja Čendak Pavlič, Mojca Premelc Pečenko in aktualna Katja Florjančič.

Slovesnost pa je bila priložnost za podelitev jubilejnih Gallusovih značk, številni člani APZ so prejeli celo častno Gallusovo značko za 30 let udejstvovanja in več. 

Koncert v znamenju pestrega glasbenega programa

Težišče sporeda 1. dela jubilejnega koncerta ob 35–letnici Akademskega pevskega zbora Celje so predstavljala tehtna dela duhovnega značaja od romantike (Bruckner) do današnjega časa (Čopi, Lukaszewski), ki jih je poživljajoče dopolnil Gallusov madrigal Dulci samica, veni. V vsebinsko in izrazno enovitem vzdušju 1. dela bi bil dobrodošel še kakšen bolj kontrasten poudarek.

V nadaljevanju koncerta so med drugim zazvenele tri zborovske uspešnice – obdelave ljudskih napevov iz obrobnih, zvočno zanimivih slovenskih pokrajin: Ježeva Igraj kolce, Gobčeva Ne ouri, ne sejaj in Šürka je Tisa Mojce Prus. Izrazno močnejši šopek slovenskih ljudskih so uokvirjale priredbe popularne glasbe.

V spremljevalni vlogi (You raise me up) je nastopil pianist in nekdanji dirigent zbora Dejan Jakšič. Občinstvo je najbolj navdušila ponarodela Mlakarjeva pesem En glaž vina mi dej, ki jo je ob spremljavi zbora zapel solist Bojan Fras

Skozi koncertni spored in 35 let delovanja zbora je pevce in občinstvo vodil povezovalec Igor Pintar.

Člani APZ se zavzeto pripravljajo na božični program, čakata jih dva nastopa z orkestrom Akord in sicer 27. in 28. decembra letos. 

Vir: L. K. in A. P.P. Foto: Arhiv APZ Celje