Celjani gostovali na rekonstrukciji srednjeveške bitke pri Samoboru


Minulo nedeljo se je Srednjeveška skupina Celjani, ki deluje v okviru Turističnega društva Celje, v Samoboru na Hrvaškem udeležila rekonstrukcije srednjeveške bitke pri Samoboru.

V njej sta se leta 1441 za nasledstvo krone po smrti kralja Albrehta Habsburga dve leti poprej, spoprijela Urlih II. Celjski v podporo  Albrehtovemu sinu, avstrijskemu vojvodi Ladislavu in Stjepan Banić Lendavski v imenu poljskega kralja Vladislava Jagelovića. Bitko je dobil Urlihov vojskovodja, češki plačanec Jan Vitovc, ki je zajel veliko ujetnikov in si prisvojil velik plen.

V spomin na bitko v Samoborju vsako leto priredijo tovrstno rekonstrukcijo bitke s spremljajočim družabnim programom, kar je zanimivo tako za obiskovalce oz. gledalce, kot tudi vse sodelujoče v srednjeveškem spopadu.

Na večji površini se postavi pravi pravcati srednjeveški kamp, kjer se kuha, druži, je, pije in včasih tudi pogovarja po srednjeveško.

Tu se srečajo različna društva, ki ponavadi prihajajo iz  mest z bogato zgodovino. Vsakokrat pa pridejo tudi gostje iz tujine.

Kako vse skupaj poteka? V nedeljo je bilo takole:

Najprej so se  vse skupine zbrale na prizorišču, kjer ima vsaka svoj prostor, zakurili so ogenj, postavili raznorazne rekvizite, sledil je zajtrk (kruh in kuhane klobase). Nato so organizatorji naznanili tradicionalno povorko do mesta. Vsi so se počasi priključili dolgi vrsti, ki je nato krenila proti mestu.

Vsaka skupina nosi tudi svoje zastave. Ponavadi na začetku skupine stopajo vitezi, vojščaki nato pa sledi gospoda. Nato so se sprehodili do mesta kar je trajalo cca 15 minut. Ves čas ob poti so stali ljudje in fotografirali srednjeveško vojsko. V centru mesta je bila kratka predstava in nato so se vrnili nazaj na bojišče, kjer se je začela bitka.

Bojujejo se ponavadi samo moški, čeprav je bilo opaziti tudi kar nekaj deklet. Bitka je bila kar precej nazorna, ljudje so se sabljali, zaletavali, bojevali, kričali, letele so ognjene puščice, ognjene krogle iz katapultov, zažgali so kar nekaj slamnatih kolib in ostalih rekvizitov. Bilo je pravo doživetje. Res, prava srednjeveška dogodivščina. In če so vam takšne stvari všeč, bi morali to doživeti vsaj enkrat.

Srednjeveška skupina Celjani, ki deluje v okviru Turističnega Društva Celje je na tovrstnih dogodkih prisotna že od leta 2001.

Društvo šteje 52 članov. 20 jih aktivno deluje na področju srednjeveške skupine.

Ustanovljena je bila z namenom, da bi oživljali in popularizirali srednjeveško zgodovino Celja, predvsem Celjske Grofe.

Nekaj prireditev na katerih so prisotni: Bitka za Samobor, Srednjeveški dan Sveta Helena, renesančni festival Koprivnica in drugi.

T&F: Katja Malbašić