Celje: obnovili z grafiti popisan Marijin spomenik na Glavnem trgu


Marijin kip pred in po obnovi.
Marijin kip pred in po obnovi.

Marijin spomenik na Glavnem trgu v Celju, ki so ga neznani vandali v noči na 15. junij letos popisali z grafiti, je po treh mesecih zahtevne sanacije obnovljen. Tovrstna strokovna dela na kulturnih spomenikih lahko opravljajo konzervatorji s posebnimi referencami, ki jih potrdi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Kmalu varnostne kamere v bližini kulturnih spomenikov?

Izbrani konzervator je na marmorni plošči, ki je bila najbolj popisana z grafiti, po posebnem postopku odstranil barvni sprej, na novo vklesal vse črke v gotici in jih pozlatil. Na ostalih dveh ploščah mu črk ni bilo potrebno na novo klesati, jih je pa moral pozlatiti.

Poskrbel je tudi za antigrafitno zaščito fasadnega dela spomenika. Sanacija Marijinega spomenika je potekala pod nadzorom strokovnjakov Zavoda za kulturne dediščine Celje in strokovne službe Mestne občine Celje.  Zaradi velike škode, ki so jo povzročili vandali, razmišljajo tudi o tem, da bi v bližino kulturnih spomenikov namestili varnostne kamere.

Z MOC so poročili, da je nespoštovanje tuje lastnine, predvsem pa naše kulturne dediščine, primitivno dejanje, ki si ga v današnjem času ne moremo privoščiti. Medsebojno spoštovanje in razumevanje ter spoštljivost do umetnosti in vseh sakralnih objektov ni le stvar posameznikov, temveč nekaj, kar presega verske, politične, ideološke ali kakšne druge spore in se mora dotakniti vsakega izmed nas, ki si delimo ta prostor in čas.

Vir in foto: MOC