Celje v Spomin Slovenije prispeva listine Celjskih grofov. Razstava na Krekovem trgu (foto)


Na Krekovem trgu so odprli razstavo, ki je del UNESCO programa Spomin sveta. Program izpostavlja najpomembnejšo dokumentarno dediščino človeške zgodovine, razstavljeni so najpomembnejši arhivski dokumenti, ki predstavljajo pomemben del slovenske kulture in zgodovine, med njimi listine Celjskih grofov, ki so na Unescovem seznamu Spomin Slovenije.

Seznam najpomembnejši dokumentarnih enot, ki jih hranijo knjižnice, zgodovinski arhivi in druge kulturne ustanove, je nastal tudi v Sloveniji, sestavil ga je slovenski odbor za Spomin sveta, katerega član je tudi dr. Aleksander Žižek, arhivist v Zgodovinskem arhivu Celje.

Na razstavi je predstavljenih deset dokumentarnih enot, ki po mnenju slovenskega odbora Unesco Spomin sveta predstavljajo pomemben del slovenske kulture in zgodovine

Razstava Spomin Slovenije, k ogledu katere vabijo z Zgodovinskega arhiva, Zavoda Celeia in MO Celje,  je poklon slovenski kulturni in zgodovinski dediščini. V Zgodovinskem arhivu so ponosni, da so se Celjski grofje uvrstili na ta UNESCO-v seznam, saj, kot pravijo, “sta kultura in zgodovina pomemben del identitete našega mesta”.

Razstava je skozi jagodni izbor desetih dokumentarnih enot namenjena pisni in dokumentarni dediščini, ki se hrani v kulturnih in drugih ustanovah.

Na otvoritvi je kitaro igral Jakob Krajnc, učenec Glasbene šole Celje.

Vir foto: FB profil MOC in Zgodovinskega arhiva Celje