Nika Špan je v Likovnem salonu premierno predstavila svoj projekt Self Timer (foto)


Nika Špan je mlada umetnica, ki živi in dela v Düsseldorfu in v Ljubljani. V okviru svojega umetniškega delovanja ustvarja video in zvočna dela, performanse, instalacije in intervencije v galerijskem in javnem prostoru. Njena umetniška dela so izrazito samorefleksivna in usmerjena v formo namesto v umetniški objekt. Njeni projekti ne premišljujejo le sistemov umetnosti, marveč tudi družbeno problematiko.

Minuli četrtek je Nika Špan v Likovnem salonu Celje premierno predstavila svoj projekt Self Timer, ki obravnava postopek in tehnologijo  fotografiranja. Projekt je sestavljen iz ink – jet printov različnih formatov, nastajal pa je popolnoma spontano v daljšem časovnem obdobju in na različnih lokacijah.

Umetnica se je v okviru projekta Self Timer fokusirala na vlogo fotografije v času hiperprodukcije realnosti ter na njen položaj in potencial. Za razliko od koncencionalnih umetniških fotografij, se projekt Self Timer osredotoča na fotoaparat v času čakanja na samosprožitev, ne pa na pogled osebe pred kamero. Razstavljene fotografije tako namesto intimnosti ustvarjajo občutek odsotnosti in odsotujenosti, kar razstavo tako zelo razlikuje od preostalih fotografskih projektov. Poleg razstavljenih fotografij projekt Self Timer sestavlja tudi zbirka albumov, ki jih je tekom razstave moč kupiti.

Razstava bo v Likovnem salonu potekala od 25. oktobra pa vse do 30. novembra, četrtkovo premiero pa je predstavljalo predvsem druženje ob pečenem kostanju in kozarcu vina, ki ga je zaznamovala ljubezen do umetnosti. Utrinke iz četrtkovega druženja si oglejte v spodnji fotogaleriji, sami pa ne zamudite inovativnega projekta, ki si ga bo mogoče ogledati do konca novembra.

[simpleviewer width=100% height=700 id=268]

F/T/V: Tina Ožvald