Celjska sopranistka Andreja Zakonjšek Krt prejemnica nagrade Prešernovega sklada 2022


Minuli teden so bili razglašeni letošnji prejemniki najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke za leto 2022 – Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada leta 2022.

Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je tudi celjska sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, tudi nekdanja gimnazijka I. gimnazije v Celju, ki je sicer kot solistka že 25 let redno zaposlena v Operi SNG Maribor.

Prešernovo nagrado leta 2022 sta prejela klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman.

Prešernova nagrada se podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt je diplomirala iz glasbene pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti in se izpopolnjevala na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je z odliko diplomirala. Od leta 1996 je kot solistka redno zaposlena v Operi SNG Maribor. Njen operni repertoar je širok in sega od Monteverdijeve dobe do sodobnih opernih uprizoritev. Predstavila se je v vlogah Rosine (Seviljski brivec), Micaële (Carmen), Adine (Ljubezenski napoj), Adele in Rosalinde (Netopir), Maud v krstni izvedbi opere Princesa vrtoglavka Josipa Ipavca, Musette (La bohème), Nannette (Falstaff), Pamine (Čarobna piščal), Belinde (Dido in Enej), Antonie (Hoffmannove pripovedke), Sophie (Werther), Liù (Turandot), Jerice (Zlatorog), Donne Francesce (Črne maske), Hanne Glawari (Vesela vdova), Elvire (Italijanka v Alžiru), v naslovni vlogi opere Rusalka idr. Med njenimi prepričljivimi odrskimi upodobitvami spadata naslovna vloga Popeje iz Monteverdijeve opere Kronanje Popeje (v sezoni 2015/2016) ter ekspresivna vloga Madame Lidoine (Nova mati prednica) iz Poulencove opere Pogovori karmeličank.

Njene vloge so pevsko in igralsko izvedene prepričljivo. Redno gostuje v SNG Opera in balet Ljubljana in sodeluje s Slovenskim komornim zborom ter simfoničnim orkestrom Slovenske filarmonije in RTV Slovenija. Izpostavljamo še koncert s harfistko Urško Križnik Zupan na abonmajskem koncertu v okviru Pretežno vokalnega cikla Slovenske filharmonije (2021), na katerem sta izvedli samospeve iz slovenske in francoske kulturne zakladnice.

V zadnjih treh letih je Andreja Zakonjšek Krt kljub izjemnim časom poustvarila vrsto opaznih vlog na matičnem odru. Posebej izpostavljamo dve: vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri (2019/2020) in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu (2018-2019). Je prepričljiva interpretka opernih in operetnih vlog kot tudi koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospevov. Leta 2016 je za svoje vrhunske umetniške dosežke prejela nagrado Sama Smrkolja za operne pevce, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče, je v obrazložitvi nagrade zapisala strokovna komisija za glasbo.

Obrazložitve vseh nagrajencev Prešernovega sklada 2022 (klik)

Nagrado Prešernovega sklada leta 2022 so prejeli naslednji ustvarjalci: pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih, posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, za pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in avtorsko pravljico Zajčkova hišica, dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več premiernih vlog v zadnjih treh letih, skladatelj Damijan Močnik za ustvarjalni opus vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe v zadnjih treh letih, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse.