Celjski in šentjurski folklorniki združili moči


Kulturno društvo Celjska folklorna skupina, z 49-letno tradicijo in Folklorno društvo Šentjur, s 23-letno tradicijo, sta za nastope na večjih odrih združili moči.

Tako sta skupini, po uspešnem nastopu v lokalnem okolju Šentjurja, nato na mednarodni prireditvi Gasilski olimpijadi v Celju, sklenili nadaljevati skupno pot tudi v prihodnje. Povabilo jih je poneslo v Bosno in Hercegovino na dva mednarodna folklorna festivala.

V Lukavici so se predstavili 13. avgusta, na XVI. Mednarodnem folklornem festivalu z novim spletom Gorenjskih plesov. Naslednji dan na XI. Mednarodnem festivalu “Dnevi mladosti Jajce 2022” so bili prvi folklorniki iz Slovenije, ki so nastopali na tem festivalu.

Oba festivala sta tradicionalna in z mednarodno udeležbo. Sodelovalo je po devet skupin iz različnih držav. Poleg domačih folklornih skupin so sodelovali skupine iz Hrvaške, Srbije, Turčije in Grčije. Med udeleženci so se spletli dobri prijateljski odnosi, ki jih bodo s velikim veseljem še ohranjali.

“Sodelovanje na teh festivalih, ki sta zelo priznana, obiskana, tradicionalna nam je bilo v veliko veselje in na katere bomo imeli lepe spomine. Naša noša, pesem in ples pa sta pritegnila pozornost mednarodnih udeležencev, zato se že veselimo prihodnjega leta, ko se bomo predstavili v Indiji, Turčiji in morda še kje,” je dejala Vera Orešnik, predsednica KD CFS Celje.