Celjski slikar se predstavlja v Ljubljani z Resničnostjo pred resničnostjo


Vse do 17. februarja bo v Bežigrajski galeriji v Ljubljani na ogled razstava celjskega slikarja Mateja Čepina z naslovom Resničnost pred resničnostjo. Gre za pregledno razstavo slik, ki jih je avtor ustvaril med letoma 2018 in 2023. 

Matej Čepin: Cirkus, 2021, akril, olje in smola na platnu

Kustos Miloš Bašin je v spremni besedi med drugim zapisal: “Prav neskončnost je tista vizualna predstava likovnih del, ki implicira svobodo kot metaforo neskončnega ter hkrati upanja. Ne samo zaradi krajin z oddaljenimi obzorji, temveč tudi zaradi različnih načinov podajanja prostora in njegovega brezkončnega videza.

Krajine naseljujejo drevesa brez listov ali presenetljivo s cvetočimi rastlinami prav tam. Vse ima videz konca koncev in hkrati pričakovanja in vedenja o tem kaj se dogaja, kaj se bo zgodilo. Svetloba na slikah je sorodna: zamolkla, deluje neprebojno. Zdi se, da upodobljen svet čaka in pričakuje novo pomlad.”

Matej Čepin ima od leta 2017 status samozaposlenega na področju kulture. Njegove besede ob razstavi pa so naslednje: “Vsi dogodki, ki se mi vrtijo pred očmi, mi dajejo občutek, kot da sedim na vrtiljaku, in ob njih doživljam neke vrste omotico in vrtoglavico. Ob tem, ko vame prihajajo podatki, ki se kot nekakšen (računalniški) virus vseskozi podvajajo in množijo, se razmnožujejo in fantazmagorično občujejo, da zagotovijo želeno produkcijo, reprodukcijo svojemu gospodarju. Tistemu lažnivemu, temačnemu gospodarju, ki hoče na vsak način prodreti v svet, moj svet, in mi ga krojiti, vsiljevati svoj prav, ga oblikovati in preoblikovati po svojih vzorcih.”