Džjezz 2012: Jadranka Juras, Milan Stanisavljević in Will Vinson sklenili letošnji festival v knežjem mestu (foto in video)


Letošnji festival Džjezz 2012, ki skupaj s prihajajočim Etno-urban festivalom CMC-ja tvori projekt “Celje dogaja”, je s sobotnima koncertoma pianista Milana Stanisavljevića z Jadranko Juras ter zvezdo newyorške jazz scene, saksofonista Willa Vinsona z njegovo zasedbo, sklenjen. Ambient atrija Prothasijevega dvorca se je izkazal kot odlično prizorišče za ta glasbeni žanr, tudi v slabem vremenu, ki je organizatorjem ponagajalo zadnji dan.

V sobotnem deževnem večeru smo torej bili priče še dvema izvrstnima koncertoma, ki sta poleg četrtkovih in petkovih bila del repertoarja festivala Džjezz 2012. Najprej je na oder v atriju Prothasijevega dvorca stopil pianist Milan Stanisavljević, ki se je že kot 9-letnik navduševal nad klavirjem. V svet jazza je vstopil v spremstvu priznanega beograjskega jazz pianist Miloša Krstića. Študiral je v Grazu pri priznanih profesorjih, kot so Harald Neuwitrh, Claus Raible in Olaf Polziehn, ter se nadalje izobraževal pri Renatu Chicu in Fritzu Pauerju. Igra v številnih priznanih zasedbah, k sodelovanju pa so ga med drugim povabili tudi Stjepko Gut, Mimo Mitrović, Ratko Divjak, Drago Gajo, Gasper Bertoncelj, Jure Pukl, Igor Matković, Robert Jukić in mnogi drugi.

Nov projekt, ki sta ga Jurasova in Stanisavljević predstavila publiki, je tudi glasbenika povezal v vznemirljivem sodelovanju.

Pianistu Milanu Stanisavljeviću, basistu Milanu Nikoliću in bobnarju Andjelku Stuparju se je kmalu na odru pridružila tudi Jadranka Juras. Jadranka, ki se v zadnjem času posveča predvsem solo karieri, je s poukom solopetja pričela pri priznanem Diegu Barriosu Rossu. Številni jo poznamo kot članico projekta Planet Groove ter po odličnih nastopih z izbora za Evrovizijsko skladbo. Pred več kot desetletjem je prejela prvo nagrado na Festivalu Šansona, leto za tem pa še nagrado za pop skladbo Tisoč. Jadranko lahko v zadnjem času spremljamo kot žirantko resničnostnega šova na eni izmed komercialnih televizij.

V skoraj uri trajajočem koncertu zgoraj omenjenih so torej obiskovalci uživali v novem projektu Stanisavljevića in Jurasove, ki ju je povezal v vznemirljivem sodelovanju. Po kratki pavzi je na oder stopil saksofonist Will Vinson.

Ljubiteljev kvalitetne glasbe nista ustavila ali premamila niti dež niti EP v nogometu.

Član številnih vrhunskih jazz zasedb (med drugim Ari Hoenig kvartet, Lage Lund kvintet, Johnatan Kreisberg kvintet) od leta 1999 živi in ustvarja v New Yorku. Mehkobo zvoka ter eksplozivno energijo, ki ju vnaša v glasbo skozi igro in kompozicijo, je moč zaznati že na njegovih štirih izdanih ploščah. V Celju se je predstavil s štiričlansko zasedbo: Lageom Lundom, ki slovi kot eden najboljših kitaristov svoje generacije in vodilni jazz improvizator, Orlandom Le Flemigom, basistom, ki ga številni vodilni jazz kritiki označujejo kot gonilno silo z nezmotljivim občutkom za tempo ter z žanrsko obsežnim bobnarjem in producentom Jochenom Rueckertom, ki je nastopal in sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki.

Will Vinson z zasedbo ni pustil ravnodušnega prav nobenega ljubitelja jazza.

Za obiskovalce našega portala smo pripravili krajši posnetek, v katerem si lahko ogledate in prisluhnete insertom iz obeh sobotnih koncertov. Po koncertih je seveda sledil jam session.

Zaključimo lahko, da je festival zadovoljil pričakovanja obiskovalcev, zadovoljni so bili tudi organizatorji. V treh večerih festivala si je tako šest koncertov ogledalo več kot 600 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Bučni aplavzi in navdušenjem obema organizatorjema (Hiši kulture in Jazz društvu Celje) potrjuje dejstvo, da jazz v knežjem mestu premore svoje občinstvo in da mesto tovrstno dogajanje potrebuje. Po besedah organizatorjev se nam torej prihodnje leto obeta tudi 4. izvedba Džjezza v knežjem mestu.

Vabljeni k ogledu fotografij sobotnega dogajanja. Kratek pogovor smo opravili tudi s programskih direktorjem Jako Kopačem, ki ni skrival navdušenja nad izvedbo in obiskom festivala. Seveda pa si lahko ogledate tudi prispevke četrtkovih (klik) in petkovih (klik!) koncertov, o katerih smo na našem portalu poročali.

[simpleviewer width=100% height=700 id=199]

v/t/f: eH