Džjezz 2012: Simone Zanchini in Vito Marence Group (foto, video)


Hiša kulture Celje in Jazz društvu Celje sta letos ponovno združila moči in zaznamovala knežje mesto z jazzovsko glasbo. V ambientu atrija Prothasijevega dvorca tako vsak večer med 7. in 9. junijem poteka mednarodni jazz festival DŽJEZZ 2012, kjer nastopajo največji virtuozi iz slovenske in tuje glasbene scene.  Po uspešnem prvem večeru je petkov večer zaznamoval koncert Italijana Simoneja Zanchinija in Vito Marence Group.

Simone se je predstavil s kitaristom Giancarlo Bianchettijem v projektu »Camera Duo«. Glasbeni virtuoz s svojim kreativnim in eklektičnim glasbenim stilom nikogar ne pusti hladnega, kar je dokazala tudi celjska publika. Z nekonvencionalno rabo zvoka in elektronike namreč jazzu vdihneta nekaj čisto drugačnega od vsega, česar smo vajeni. Simone je prav zaradi tega eden najbolj priznanih in uspešnih akordeonistov v Evropi. Predstavil se je že na najbolj odmevnih svetovnih festival, bodisi posamezno ali pa v nekaterih vodilnih zasedbah tega sveta. Svoj glasbeni stil je tako tekom let uspešno nadgrajeval in s svojim energičnim nastopanjem ustvaril popolnoma novo sfero jazza, ki pa jo občinstvo sprejema odprtih rok.

Vito Marence Group sestavljajo uveljavljena imena slovenske glasbe. Skupino sestavljajo virtuoz na kitari, Vito Marenče, Jošt Drašler na basu, Nino Mureškić na tolkalih in Jaka Kopač na saksofonu. Zasedba je občinstvo popeljala k bolj konvencionalnim zvokom jazza, svoj nastop pa so popestrili s plesalko Ano Pandur, ki je glasbo povezala z različnimi plesnimi stili. Vito Marence Group so se predstavili z avtorsko glasbo, zasnovano na tradicionalnih ritmih ter primarnih in unikatnih elementih flamenca v kombinaciji s ploskanjem dlani. Njihova glasba je inovativna mešanica jazza, indijske klasične ritmike, balkanksega in arabskega melosa ter latinsko-ameriškega vpliva.

Program je povezoval Mato Žgajner, ki je po koncertu napovedal še jam session, na katerem so se lahko združili nastopajoči z občinstvom. Podobno vzdušje po prevladovalo tudi ob zaključnem večeru samega festivala, utrinke iz petkovega večera pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji in video vsebini.

[simpleviewer width=100% height=700 id=198]

F/T/V: Tina Ožvald