Džjezz do it!: Nina Strnad in Peter Mihelič kvartet v Metropolu (foto, video)


DSC09153.1

Hiša kulture Celje je v sodelovanju z mestnim kinom Metropol ponovno odlično poskrbela za Celjane in jim v goste pripeljala slovensko jazzistko Nino Strnad. Slednja je ob spremljavi treh glasbenikov pripravila vrhunski koncert, ki je od začetka do konca navduševal zbrane v Metropolu.

Metropol so napolnili ljubitelji kvalitetne jazz glasbe. Stolov je kaj hitro zmanjkalo, kar pa ljudi ni ustavilo in so tako prostor napolnili do zadnjega kotička. Kvartet je ob preigravanju skladb, nekaterih bolj in drugih manj znanih, med poslušalce ponesel tako občutek sproščenosti kot tudi sreče in igrivosti. Ninin žameten glas je bil pika na i že tako odlični instrumentalni zasedbi.

Nina Strnad, mlada slovenska jazz pevka iz Ljubljane, je končala Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, oddelek za jazz in zabavno glasbo pod mentorstvom Nade Žgur. Kasneje je svoje pevsko usposabljanje nadaljevala na prestižni ameriški fakulteti New School for Jazz and Contemporary Music v New Yorku. Danes slovi kot ena najbolj obetavnih jazz vokalist v Sloveniji.

DSC09156.1

V svoji glasbeni karieri je prejela že mnoga priznanja, kot na primer priznanje za najboljšo solistko leta 2009 na 4. Državnem srečanju big bandov in plesnih orkestrov. Leto kasneje je v okviru turneje evropskega jazz orkestra, v katerem je  zastopala Slovenijo, prepevala na Danskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Nemčiji in Avstriji, leta 2012 pa nas je zastopala tudi na olimpijskem festivalu BT River of Music v Londonu. Z različnimi projekti je aktivna tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Slovenija jo pozna predvsem preko sodelovanja z Urošem Peričem, Big Bandom RTV Slovenija, Big Bandom DOM, Jazz sacral zborom Alfa+Omega in zasedbo Budapest Bar.

DSC09214.1

Zasedba, ki jo poleg simpatične Nine Strnad sestavljajo še hudomušni Peter Mihelič (klavir), večno nasmejani Nikola Matošić (kontrabas)in skrivnostni Teo Collori (kitara) so s svojim nastopom očarali obiskovalce Metropola in si tako prislužili aplavz za aplavzom. Da si boste lažje predstavljali, vam prilagam video, ki vključuje delčke treh izvedenih skladb.

Nedvomno je k sproščenosti celotnega koncerta doprinesla tudi odprtost in humornost vseh nastopajočih. Slednji so s svojimi hudomušnimi intermezzi, zabavnimi napovedmi in medsebojnimi pogovori skrbeli za smeh poslušalcev, ki so tako kaj hitro pozabili na vročino v prostoru.

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=779]

Kristina Strašek