Džjezz do it! s Samom Šalamonom v Mestnem kinu Metropol (video)


Samo Šalamon
Samo Šalamon Bassless Trio feat. Dominique Pifarely & Roberto Dani

Samo Šalamon je eden izmed najbolj zaželenih jazz kitaristov na svetu, ki je v sodelovanju s Hišo kulture Celje glasbeno obarval sobotni večer v Mestnem kinu Metropol. Za piko na i je v okviru glasbenega doživetja Džjezz do it! gostil dve legendi evropske jazz scene – francoskega violinista Dominiqueja Pifarelyja in italijanskega bobnarja Roberta Danija.

Projekt Samo Šalamon Bassless Trio feat. Dominique Pifarely & Roberto Dani vključuje nekatere izmed trenutno najboljših jazz glasbenikov na svetu. Gre za projekt brez basa, s katerim Samo Šalamon deluje že več kot 5 let, čeprav vedno z različnimi solisti, kar daje projektu poseben čar. Glasba predstavlja zmes modernega jazza, komponirane glasbe in improvizacije. Šalamona je sicer prestižna revija Guitar Player pred nedavnim razglasila za enega izmed 10 najbolj vročih kitaristov na svetu, hkrati pa je bila njegova prva plošča Ornethology uvrščena med 1001 najboljših plošč v zgodovini jazz glasbe , ob bok velikanom jazza. Samo Šalamon je edini slovenski glasbenik, ki mu je to uspelo. Doslej je sicer posnel že 13 albumov pri priznanih založbah Fresh Sound New Talent in Splasch Records z uglednimi glasbeniki iz vsega sveta. Njegovo glasbo in igranje kitare vsi kritiki enotno ocenjujejo s presežki in tako Šalamon sodi med tiste glasbenike, ki v tem trenutku narekujejo sodobne trende v jazz glasbi.

Virtuoz jazz kitare je tako z zanimivimi gosti v Mestni kino Metropol privabil vse ljubitelje jazza, ki so lahko spoznavali povsem novo konotacijo rabe inštrumentov. Tovrstni dogodki tudi dokazujejo, da Celjanom jazz ni tuj žanr in da je zanj v bistvu vedno več zanimanja. Kako zveni zmes jazza, komponirane glasbe in improvizacije, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

K pogovoru smo povabili tudi Gregorja Delejo, vodjo projektov Hiše kulture Celje, ki nam je povedal več o jazzovsko obarvanem projektu.

F/T/V: Tina Ožvald