Eden najbolj mednarodno vpetih Celjanov priredil že čez 300 razstav


Pred kratkim je luč sveta ugledala nova mednarodna razstava mladih umetnikov. Tokrat že 301. razstava je v Celju na ogled v prostorih Celjske kulturnice na Gledališkem trgu. Obiskovalci si lahko ogledajo izbor del iz arhivske zbirke revije Likovni svet, ki jo izdaja in ureja Celjan Mihailo Lišanin.

Razstavo je odprl podžupan Mestne občine Celje Samo Seničar, odprtje pa so popestrili kantavtorica Slavica Tesovnik ter dijaki Gimnazije Celje – Center pod mentorstvom Barbare Arlič Kerstein in Nataše Grobelnik. Razstavo je organiziral Damir Kolarić, predsednik Kulturnega društva Smeško.

Revija Likovni svet (The World of Art) izhaja od leta 1995 in je namenjena tako mladim kot akademsko izobraženim likovnim ustvarjalcem. Piše o slikarstvu, kiparstvu, grafiki in fotografiji, med drugim objavljajo mednarodne likovne razpise ter njihove zmagovalce. Bralce ima na vseh kontinentih.

Od leta 2000 pa do leta 2012 je Lišanin vodil Galerijo likovnih del mladih Celje, ki je bila takrat prva in edina galerija, namenjena izključno mladim. Sedaj se imenuje Potujoča galerija mladih, in je pred kratkim razstavljala v srbskem Novem Sadu ter mestu Bijelo Polje v Črni gori.

Mednarodna grafična delavnica odhaja v zgodovino?

Januarja letos je Lišanin pripravil še zadnjo, poslovilno Mednarodno grafično delavnico na temo zgodovine in arhitekture Celja.

Na vprašanje, kaj pomeni, da “spušča zastor in odhaja v zgodovino”, ter če bo še naprej organiziral razstave, pa odgovarja, da bo razstave iz arhivov revije Likovni svet ter Mednarodne grafične delavnice delal še naprej. Zanimanja galerij, pravi, je po svetu dovolj. Tudi revija, ki jo izdaja že 29. leto, bo še naprej izhajala.

Lišanin, sicer po rodu iz vasi Lazac pri Kraljevu, že 30 let organizira razstave za mlade likovne talente po vsem svetu. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade.

Med drugim je razstavljal v Turčiji, v mestu Gaziantep, ki ga je pred kratkim prizadel potres. Tam je prejel zlato plaketo mesta.