Razstava iz Celja, ki je združila mesto v Sibiriji


V Sibirskem mestu Čeremhovo so 9. novembra v galeriji Umetniške šole št. 2 odprli razstavo 100 likovnih del mladih iz 60 držav iz arhiva revije Likovni svet iz Celja.

Natalija Mitina
Natalija Mitina

Likovna dela so iz arhiva, ali so bila nagrajena na mednarodnem razpisu te revije na temo »Etno oblačila in plesi mojega ljudstva«.

S to razstavo je kolekcija nadaljevala svoje triumfalno potovanje po mestih Sibirije po razstavah v mestih Sayansk, Zima, Angarsk, Irkutsk, Bratsk in Usolije-Sibirskoe.

Čeremhovo je narodnostno mešano mesto v bližini Bajkalskega jezera in je razstava zaradi teme likovnih del zelo zanimiva za prebivalce mesta. Razstavo je gostom predstavila pooblaščenka revije Likovni svet za distribucijo te kolekcije v Sibiriji prof. Natalija Mitina, razstavo je odprla načelnica Oddelka za kulturo mesta Anastasija Mut, goste pa je pozdravila direktorica šole Julija Haritonova.

Županovo priznanje
Županovo priznanje

V kulturnem programu so nastopala kulturna in folklorna društva Žavoronki, Sibirski suvenir, Društvo Tadžikov, Armensko kulturno društvo, Azerbajdžanski kongres pokrajine Irkutsk in »Tatarsko–baškijski kulturni center.

Predstavili so tudi zbirko lutk v narodnih nošah narodov Sibirije iz kolekcije družine Jakuševih. Organizatorji so se z priznanjem župana mesta Čeremhovo in prigodnim darilom zahvalili za delo v kulturi in na združevanju narodov ustanovitelju in vodji tega projekta Mihailu Lišaninu.

Priznanje in darila bo Lišaninu predala Natalija Mitina ob otvoritvi razstave v Moskvi v čast 20-obletnice prve razstave v Moskvi in 70-obletnice življenja Lišanina 18. novembra letos.