Feri Lainšček; Ne bodi kot drugi – literarno-glasbeni večer v Plesnem forumu (foto, video)


Tokratni petkov večer je bil v Plesnem forumu Celje v znamenju poezije. Obiskovalcem se je predstavil priznan slovenski pisatelj in pesnik Feri Lainšček in spregovoril o svojih delih in svojem življenju.

Zatemnjen prostor. Ljudje so hiteli zasedati svoje prostore okoli miz in na stopnice. Edini vir svetlobe je tokrat bila luč na mizici pred nami, okoli katere so bili postavljeni trije leseni stoli in manjši reflektorji okoli njih. Pred nami se je pojavila pravljičarka Vesna Radovanovič in nam v intimni atmosferi v prekmurščini povedala zgodbo Ferija Lainščka, Terezini biseri. Bila je odlična napoved gosta, ki je kasneje zasedel svoj stol in spregovoril o svojih delih.

Feri Lainšček
Feri Lainšček

Feri Lainšček sej je rodil v Dolencih na Goričkem, hribovitem delu Prekmurja blizu madžarske meje. Njegova navezanost na prekurščino se kaže še dandanes v njegovih delih. Lainščka ne moremo označiti le kot pisatelja, temveč tudi kot pesnika, dramatika, scenarista, soustvarjalca literarnih revij in avtorja številnih besedil slovenskih pevcev ter skupin. Piše tako za odrasle, kot za mladino in otroke. Lainšček žeod vsega začetka ustvarja v okolju, kjer kultura in umetnost nimata pravega zaledja.

Pevka Ditka
Pevka Ditka

“Želel sem pisati za ženske revije, na koncu pa so me imeli radi vsi, razen ženskih revij” je povedal Lainšček. Občinstvo se je ob poslušanju lahko pošteno nasmejalo hkrati pa dobilo vpogled v življenje priznanega slovenskega pesnika in pisatelja. A da ne bi bil zgolj pogovor, je Plesni forum pripravil tudi nekaj presenečenj. Tako dogajanje ni popestrila samo Vesna Radovanovič, ampak kasneje tudi pevka Ditka, igralec velenjskega gledališča Karel Čretnik in na koncu še plesalke plesnega foruma Celje.

Ditka, ki se je predstavila kot izvajalka njegovih komadov ni edina na slovenski sceni. Prav tako je njegove pesmi uglasbila že Mia Zelmljič in drugi. Ditka, po besedah Lainščka “nepokvarjen biser na naši sceni”,  je najprej zapela 2 pesmi, katerih besedilo je spisal  Feri in 2 lastni skladbi. “Njegove pesmi enostavno začutim,” je Ditka povedala o Lainščkovih pesmih” imajo neko zgodbo, ki te pritegne. Imajo neko ritmičnost”.

Feri
Pogovor s Ferijem Lainščkom in Ditko

Pesniška zbirka Ferija Lainščka z naslovom Ne bodi kot drugi je bila petkrat ponatisnjena in je že lani presegla naklado 10 000 izvodov.  Izšla je tudi kot zvočnica, doživela je video priredbo, številne pesmi iz zbirke so tudi uglasbene. Na vse to sam poreče “postala je darilna knjiga, zato tudi takšna naklada.” Mnogo zaljubljencev si je v dar izročalo omenjeno zbirko, na kar poreče, da je vesel za vsakega fanta, ki je zaradi njega osvojil dekle. A kaj je zanj poezija? “Poezija je iskanje smisla življenja in iskanje občutkov lepega”.

 

 

 

Vabljeni k ogledu spodnjega posnetka, na katerem prebere eno izmed svojih pesmi z naslovom Nikdar neboš znala, prav tako pa vabljeni tudi k ogledu fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=472]

K. S.