Fotografska razstava v gradu Komenda: Svet je lep (foto)


Dejan Glavnik na poti okoli sveta. Foto: Dejan Glavnik

Zgodba Dejana Glavnika je zgodba o iskanju sveta, ki ga je prekolesaril, da je našel najboljše in najlepše v njem in v sebi. Po 5 letnem potovanju okoli sveta se je domov vrnil letos julija (več o tem v članku  Vrnitev Polzelana Dejana Glavnika s kolesarjenja okoli sveta (foto)). Njegove fotografije pripovedujejo o tem, da so tam, kjer je življenje najtrše, otroški nasmehi najlepši, da je življenje dobro, če dobroto deliš. Zato je Dejan v svojo zgodbo povabil otroke in se odločil, da bo s sodelovanjem občin in drugih dejavnikov, osrečil 100 otrok s kolesi in čeladami, poleg njih pa še mnoge navdušil za kolesarjenje, saj ve da s kolesom hitreje odkrivaš svet, da je kolesarjenje zdravo in zabavno in da vse kolesarske poti vodijo k ljudem.

Ideja o projektu 100 koles se je porodila na njegovem pet letnem potovanju okoli sveta, kjer je videl mnogo otrok, ki še nikoli niso v živo videli kolesa, kaj šele, da bi se z njim celo zapeljali. Tudi za nekatere otroke v Sloveniji je kolo le delček sanj, ki ni vedno dostopen vsaki družini. Dejan Glavnik upa, da bo projekt dosegel svoj namen ter stotim slovenskim socialno ogroženim otrokom zagotovil ne samo kolo in čelado ampak tudi tisti nasmeh in iskrico v očeh, ki naredi svet tako lep.

Razstava svetovnih fotografij v prosojnih tleh v prenovljenem gradu Komenda na Polzeli.

Otvoritev fotografske razstave Dejana Glavnika je bila v petek zvečer v gradu Komenda v občini Polzela, katera tudi pri tej dobrodelni akciji Dejanu stoji ob strani. V letu 2012 bo tako zbran denar, ki ga bo s pomočjo občine Polzela zbiral Dejan s prodajnimi foto razstavami in potopisnimi predavanji razveselil 100 slovenskih otrok. Želi pa si, da se akciji pridruži čim več posameznikov in podjetij.

Otroška kolesa razstavljena pred gradom Komenda na Polzeli.

V gradu Komenda je od slej naprej na ogled tudi stalna razstava Dejana Glavnika, ki prikazuje skupaj z njegovim kolesom tudi njegovo pot, življenje na poti kakor tudi različne zanimive dogodivščine s potovanja. Če vas zanima kaj več o samem potovanju ali dobrodelni akciji lahko obiščete spletni stran www.100koles.si in www.tourtheworld.si.

Avtor razstave Dejan Glavnik skupaj z razstavljenimi fotografijami.

f/t: Špela Ožir