Hiša kulture Celje bo pripovedovala zgodbo o vojaku


Zgodba o vojaku je najnovejša poslastica, ki jo za ljubitelje visoke kulture v okviru Vesperae Musicae pripravlja Hiša kulture Celje. Glasbeno uprizoritev bodo premierno izvedli v četrtek, 7. marca, ob 19.30 v dvorani Narodnega doma Celje, ob tej priložnosti pa bodo svoje moči združili nadarjeni celjski ustvarjalci. 

Zgodba o vojaku bo temeljila na glasbi Stravinskega, ki jo bo z dirigentsko taktirko utelesil Simon Dvoršak s komornim ansamblom Hiše kulture Celje. Glasba bo tako dopolnjevala dramsko dogajanje, ki ga bodo stkali Luka Bokšan kot vojak, Doroteja Nadrah v vlogi hudiča in Mojca Majcen kot plesalka.

Uprizoritev je po libretu Charlesa-Ferdinanda Ramuza režirala Lea Kukovičič, ki je pojasnila, da odrsko dogajanje temelji na dveh komponentah. Prva je predstava in druga zgodba, ki v osrčje dogajanja postavlja vojaka, , ki proda dušo oziroma harmoniko hudiču in gledalce popelje skozi bridko spoznanje, da v tem sistemu ne moreš imeti vsega.

Zgodba o vojaku je tako v resnici cirkuška glasbena pripoved, ki se ukvarja z manipulacijo in zmedo, željo in potrebo … Zaradi tega je zgodba tudi v današnjem času še precej aktualna, čeprav letos mineva 101 leto od njene prve uprizoritve. Na celjskih tleh bo v novi priredbi besedila in celostni odrski uprizoritvi zaživela prvič, ob tem pa bo gledalce soočila z vprašanje, kaj se lahko zgodi, ko si delimo prostor in čas. Ko mislimo, da vemo, v kaj se spuščamo …

V bistvu je vse skupaj čisto navaden cirkus. Škandal. Razvrat. Eksces. Kdo pije in kdo plača? In kakšne manipulacije se lepijo na neskončne želje. In kdaj je konec? A je konec sploh lahko srečen? Odgovore na vsa ta vprašanja boste lahko našli v četrtek zvečer v Narodnem domu Celje.