Hiša Kulture Celje letos z Enkratnim festivalom in Praznikom glasbe


Hiša kulture Celje je v ponedeljek v atriju celjske Umetniške četrti na novinarski konferenci napovedala Enkraten festival, ki bo na Starem gradu Celje med 10. in 14. junijem in projekt Praznik glasbe, ki bo v nedeljo, 21. junija potekal na celjskih ulicah.

Jubilejno deseto sezono Hiše kulture Celje, ki se ravnokar izteka, kolektiv ocenjuje kot zelo uspešno. Predstavili so dve izvirni gledališki produkciji, Sivček in jaz ter Komedijo o artu. Koncerte in predstave lastne produkcije so umetniki Hiše kulture Celje predstavili na štiridesetih gostovanjih po Sloveniji in Avstriji. V tej sezoni so za vse dogodke uvedli tudi spletno prodajo vstopnic, ki jo je občinstvo zelo dobro sprejelo, izobraževalnemu programu Ambasador kulture pa se je do danes pridružilo več kot petsto dijakov in učencev, ki jim je bilo do začetka karantene ponujenih 42 kulturnih dogodkov.

Zaradi epidemije odpadli koncerti in predstave na Enkratnem festivalu

Koncerta in predstave, ki so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v zadnjih mesecih odpadli, bo Hiša kulture Celje izvedla v sklopu petdnevne serije dogodkov, ki so jo poimenovali Enkraten festival. Festival bo potekal od 10. do 14. junija na Starem gradu Celje. Prvi dogodek festivala bo lastna produkcija Hiše kulture Celje, humorni performans Mihe Firšta Komedija o artu, v četrtek 11. junija sledi koncert tenorista Matjaža Stopinška ob spremljavi dirigenta in pianista Simona Dvoršaka, v petek, 12. junija, pa bosta nastopili flavtistka Irena Rovtar in harfistka Anja Gaberc. V soboto bo ljubitelje gledališča navdušil namizni muzikal Živela vulva! v režiji Primoža Ekarta, v nedeljo pa se festival zaključi z odmevno produkcijo mariborskega zavoda Moment Heroj 2.0 – predstava vseh predstav. V primeru slabega vremena bodo dogodki prestavljeni v dvorane v centru Celja. Dostop na grad, kjer bo poskrbljeno za vse varnostne ukrepe, bo tokrat izjemoma možen tudi z osebnim avtomobilom.

Po Enkratnem festivalu še Praznik glasbe

Naslednji večji junijski projekt Hiše kulture Celje je Praznik glasbe, ki ga v nedeljo, 21. junija, pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim glasbeno-informacijskim centrom (SIGIC). Gre za iniciativo, ki že od leta 1982 poteka v več kot 700 mestih in 120 državah po vsem svetu, vzpodbuja pa zlasti oživljanje starih mestnih središč in glasbeno udejstvovanje ne samo profesionalnih, temveč tudi ljubiteljskih glasbenikov. Slednji se lahko projektu pridružijo preko spletnega obrazca na spletni strani Hiše kulture Celje. V sodelovanju z mestno četrtjo Center bo celjska izvedba Praznika glasbe tesneje povezana tudi z naravo, vsa prizorišča bodo namreč poimenovana po drevesih, pri katerih bodo odri, obiskovalcem pa želijo ponuditi celodnevni glasbeni program na različnih prizoriščih. Vstopnice za prihajajoče dogodke so že v predprodaji.

Kolektiv Hiše kulture Celje je sicer optimističen tudi glede načrtov v prihodnosti. Prihodnja sezona je že pripravljena. Sicer pa se bodo potrudili pripraviti še nekaj poletnih dogodkov, v kratkem pa bodo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje izpeljali tudi tradicionalni koncert Celjskega godalnega orkestra v celjskem Mestnem parku.

foto: Rok Mlinar