Hiše kulture Celje napoveduje premiero njihove letošnje osrednje produkcije


hisa-kulture-celje-sivcek-in-jaz-n

Matija Kovač, producent in scenograf predstave je napovedal premiero osrednje letošnje produkcije Hiše kulture Celje, predstave Sivček in jaz, ki bo v četrtek, 23. januarja 2020 ob 19:30 v dvorani Narodnega doma Celje. Ponovitev predstave bo v soboto, 1. februarja 2020 ob 19:30.

Petnajst izbranih pesmi v prozi španskega nobelovca Juan Ramón Jiméneza, ki jih je uglasbil italijansko-ameriški skladatelj Mario Castelnuovo-Tedesco, bosta izvedla igralec Slovenskega ljudskega gledališča Celje Renato Jenček in profesor kitare glasbenega konservatorija v Zürichu Aljaž Cvirn.  Gre za slovensko praizvedbo.

aljaz-cvirn-renato-jencek-sivcek-in-jaz
Z desne: Nuša Komplet Peperko, Renato Jenček in Aljaž Cvirn

Pobudnik projekta, kitarist Aljaž Cvirn, pravi, da gre za izjemno zahtevno kompozicijo, ki pa je ena temeljnih skladb repertoarja za kitaro. Glasba je razgibana, na trenutke izrazito filmska, spet drugje zelo inovativna. Izvedba tega dela, ki prepleta glasbeno in pripovedno umetnost, se mu zdi logičen naslednji korak v kariernem in ustvarjalnem razvoju. Navsezadnje je pred leti magistriral na Visoki šoli za umetnost v Zürichu, na kateri, za razliko od umetniških akademij v Sloveniji, pod isto streho študirajo umetniki vseh smeri, kar vsakogar hote ali nehote navdihne za projekte, ki združujejo različne umetniške izraze.

Ravno nad tem prepletanjem je navdušen tudi igralec Renato Jenček, ki je bil Aljaževega povabila k snovanju projekta pod okriljem Hiše kulture Celje zelo vesel. Na svoji ustvarjalni poti se je srečal z veliko različnimi pristopi k združevanju gledališča in glasbe, a na tako prepričljivo in učinkovito sintezo še ni naletel. Temu navkljub pa je tekom poglobljenega študija Jimenezovih besedil ugotovil, da njihova kompleksnost ponuja veliko zelo aktualnih razmišljanj tudi današnjim poslušalcem. Po eni strani je v njih zaznati temno slutnjo prve svetovne vojne, ki se je začela nekaj mesecev po izidu knjige leta 1914, panteizem, ki preveva pesmi, pa odpira aktualne razmisleke na temo odnosov do narave, ki so danes, ko se slovenski parlament ne more odločiti, ali so živali čuteča bitja, očitno še kako pomembni. Seveda so tu še vprašanja o življenju in smrti, religiji, duši …

nusa-komplet-peperko

Za dramaturgijo predstave, ki nikoli ni strmela k izrazitemu avtorskem in režijskemu konceptu, je zadolžena dramaturginja Nuša Komplet Peperko. Omeni, da jo je pri delu presenetila popolna enakovrednost besede in glasbe, ki v osnovi nagovarjata vsaka na svoj način, beseda bolj razum in glasba bolj emocije. Vse vpletene je to vodilo v posvečeno monolitnost, kar je bilo potrebno v procesu dela razgraditi z manjšimi napakami, odkloni, mizanscenskimi premiki, izrazitejšo odrsko lučjo in na podlagi tega so potem gradili celotno dinamiko odrske dramaturgije. 

Matija Kovač je ob koncu novinarske konference povedal, da so avtorske glasbeno-gledališke produkcije ena od najpomembnejših dejavnosti Hiše kulture Celje. Po izjemno uspešnem muzikalu Veronika Deseniška, operah in operetah, monodrami Kontrabas in izvedbi Zgodbe o vojaku Igorja Stravinskega bo že februarja na sporedu večer glasbenih pravljic Slonček Babar in Živalski karneval.