Jabolko navdiha tudi v Celje


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v četrtek na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil priznanja jabolko navdiha štirim posameznicam, predanim slovenski besedi, knjigi in skupnosti.

Posebno priznanje predsednika Republike Slovenije so za pomembno vlogo pri spodbujanju bralne kulture na Slovenskem prejele Združenje splošnih knjižnic in predsednica Vesna Horžen; Društvo Rastoča knjiga in predsednica mag. Marijana Kolenko; Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS in generalna sekretarka Manca Perko.

Jabolko navdiha za življenjsko delo pri spodbujanju bralne kulture na Slovenskem je prejela dr. Manca Košir.

Preberite obrazložitev:

Mag. Marijana Kolenko je ravnateljica Osnovne šole Lava v Celju, prostovoljka in predsednica Društva Rastoča knjiga. Kot učiteljica je popolnoma predana svojemu poslanstvu ter svoje učenke in učence z raznovrstnimi projekti, med katerimi ima osrednje in posebno mesto prav Rastoča knjiga, uči, kaj pomeni biti človek. Domislila se je številnih projektov za mlade, prav vsi pa izhajajo iz ljubezni do književnosti in zavedanja, da je knjiga tlakovala pot slovenstvu do države in narodu do svetle, svobodne prihodnosti. »Zelo sistematično in usmerjeno razvijamo odlične lastnosti osebnosti človeka v upanju, da bomo za življenje pripravili bolj humane, bolj čuteče, bolj zavzete mlade ljudi, ki bodo razvili občutek za medsebojno pomoč, delovali pravično, strpno, etično-moralno, zdravo in samozavestno,« pove mag. Marijana Kolenko, ki je vse to združila v vodenje Društva Rastoča knjiga, s katerim po Sloveniji in zamejstvu širi vrednote, na katerih rodovi Slovenk in Slovencev gradimo skupno prihodnost. Rastoča knjiga, ki je nastala leta 2000, je pravzaprav projekt prihodnosti, ki temelji na poznavanju naše skupne preteklosti in zavedanju nje v sedanjosti. Njeno sporočilo je, da smo Slovenke in Slovenci kot narod rasli in zoreli s knjigo, še preden smo postali nacija s svojo suvereno državo, zato moramo knjigo spoštovati. »Rastoča knjiga nenehno poudarja in sporoča, da hočemo biti narod znanja, kulture in odličnosti – narod rasti,« poudarja dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče Rastoče knjige, ki ima svoje simbolno mesto v ljubljanskem parku Navje, kjer je kip deklice, ki je vsako leto modrejša za eno misel in tako simbolno raste z narodom, ko ta sega k zvezdam.

Jabolko navdiha je izraz hvaležnosti predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja Društvu Rastoča knjiga in njegovi predsednici mag. Marijani Kolenko za ljubezen do slovenske knjige in za pomembno vlogo pri spodbujanju bralne kulture, zaradi katere smo se Slovenke in Slovenci ohranili kot narod, ki danes živi svobodno in v lastni, samostojni in neodvisni državi.

foto: Nebojša Tejić/STA