Jane’s Walk 2019: povezali celjske javne skulpture


janes_walk_2019_spomenik_vojna_in_mirLetošnji celjski urbani sprehod, sicer sedmi po vrsti, ki je del mednarodne pobude Jane’s Walk, se je odvijal na temo dostopnosti umetnosti v javnem prostoru in v duhu razkrivanja neformalnih zgodb prostora.

Na letošnji trasi so organizatorji in udeleženci pozornost osrediščili na več javnih spomenikov in razpirali problematiko javnih skulptur v današnjem času, produkcijskih pogojev in javnega prostora nasploh. Poleg ostalih so se sprehoda udeležili dijaki umetniške gimnazije Gimnazije Celje – Center. Sprehod je vodila vizualna umetnica Andreja Džakušič.

Pridružil se jim je tudi akademski kipar Simon Macuh, Matija Plevnik pa je kot odgovorna oseba z Zavoda za varovanje kulturne dediščine za javne spomenike v Celju svoje poglede na nekatere probleme tega področja podal že pred samim sprehodom.

janes_walk_-2019_splavarSprehod je vključil fontano prek kinom Metropol Milislava Tomanića, spomenik Antona Aškerca, avtorja Cirila Cesarja, spomenik Vojna in mir, avtorja Jakoba Savinška, spomenik ob deseti obletnici osamosvojitve Slovenije, avtorja Franca Purga, Ribo pred vrtcem na Malgajevi ulici, avtorja Vaska Četkovića, Splavarja Borisa Kalina, kip Rože Vaska Četkovića v mestnem parku in Pitnik Milislava Tomanića.

Pot so zaključili pri kipu A. M. Slomška, ene redkih kipark javne plastike Karle Bulovec-Mrak.