Teden Evrope in Filmski teden Evrope 2017 v Celju: program dogajanja (video)


V Celjskem mladinskem centru v maju pripravljajo dva velika dogodka – Teden Evrope in Filmski teden Evrope 2017.  

Sonja Majcen, Tina Rosina Košir in Katja Kolenc so predstavile Teden Evrope ter Filmski teden Evrope
Sonja Majcen, Tina Rosina Košir in Katja Kolenc so predstavile Teden Evrope ter Filmski teden Evrope

Več o tem so nam razkrile direktorica Celjskega mladinskega centra Tina Rosina Košir, vodja programov, mednarodne koordinacije in projektov, ter koordinatorica Informacijske točke Evropske Unije Europe Direct Savinjska Sonja Majcen in sodelavka za projekte Katja Kolenc

Tina Rosina Košir je ob tej priložnosti povabila na dialog mladih z državno sekretarko na ministrstvu za okolje in prostor, Lidijo Stebernak in državnim sekretarjem na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tomažem Bohom. Dogodek bo potekal 10. maja ob 13. uri v Celjskem mladinskem centru. Dialog bo osredotočen osredotočen na aktualne teme: kako mladim zagotoviti ustrezna in dostopna stanovanja, kakšna je kakovost bivanja mladih v Savinjski regiji ter kako so mladi vključeni v oblikovanje lokalnih in nacionalnih politik pri reševanju stanovanjskih izzivov.

Teden Evrope nas bo na svojevrsten način popeljal po Evropski Uniji

V okviru Tedna Evrope, ki bo potekal med 8. in 14. majem 2017, bo Europe Direct Savinjska, ki deluje v Celjskem mladinskem centru, organizirala teden zanimivih dogodkov z evropsko tematiko. Kot že vrsto let zapored bomo tudi letos 9. maja na Dan Evrope sodelovali na Evropski vasi, kjer bo stojnica Europe Direct Savinjska obiskovalcem ponujala brezplačne publikacije in informacije na temo usposabljanja, prostovoljstva, izobraževanja, ter zaposlovanja v EU.

Istega dne ob 20:00 uri zvečer bomo v MCC Kavarni predstavili in degustirali različna evropska vina, ter sire. 12. maja od 21:00 ure dalje bomo organizirali EU koncert Nipke & DJ Teeto. V nedeljo, 13. maja ob 10:00 uri, bomo v parku Celjskega mladinskega centra z najmlajšimi sprva »popotovali« po EU in spoznavali njeno arhitekturo, nato pa skupaj iz peska izdelali eno izmed evropskih zgradb, ki smo jih spoznali, ter tako ustvarili pravi mali evropski Minimundus.

Filmski teden Evrope nas bo razvajal z raznolikim izborom kvalitetnih filmov

V okviru letošnjega Filmskega tedna Evrope bodo od 4. do 22. maja 2017 po Sloveniji potekale projekcije filmov sodobne evropske produkcije. V dvanajstih slovenskih mestih se bo tako zvrstilo kar trideset brezplačnih projekcij.

Organizacijo celotnega filmskega tedna Evrope je letos prevzela Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska, ob organizacijski pomoči ostalih regionalnih informacijskih točk Europe Direct v Sloveniji, ter v sodelovanju z lokalnimi kinematografi po državi, Centrom Ustvarjalna Evropa in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji.

Vsi predvajani filmi so prejemniki podpore podprograma Media Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Nekateri izmed njih so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.  

Brezplačne projekcije tako prihajajo tudi v Celje. Tri filme si bo moč ogledati v Celjskem mladinskem centru, in sicer:

15. maj 2017 ob 20:00 – Bog, le kaj smo zagrešili? / Qu’est ce qu’on a fait au bon dieu (2014) / Philippe de Chauveron 

18. maj 2017 ob 20:00 – Suburra (2015) / Stefano Solino 

20. maj 2017 ob 20:00 – Čisto nova zaveza / Le tout nouveau testament (2015) / Jaco Van Dormael 

Vse omenjene dogodke delno financira EU.

sola-voznje-polsi-klik