Končan tretji sklop Novačanovih gledaliških srečanj. Sledi finale festivala (foto)

29. 10. 2019 06:26

Minulo soboto se je v Gledališču Zarja Celje končal še tretji tekmovalni vikend v sklopu festivala ljubiteljskih gledaliških skupin, že 27. Novačanovih gledaliških srečanj.

V novembru sledi finale festivala s tremi prestavami (dve spremljevalni, ena tekmovalna) in slavnostnim zaključkom festivala z razglasitvijo zmagovalcev.

Tretji vikend Novačanovih gledaliških srečanj je ponudil še tretjo tekmovalno gledališko predstavo – komedijo Laurent Baffieja, »Resno Moteni«, ki jo je pod režisersko taktirko Jerneja Kobala izvedlo Šentjakobsko gledališče Ljubljana.

resno-moteni_igralec-vecera-ziga-medvesek-1
Žiga Medvešek

Naziv »Igralec večera« je komisija občinstva tokrat podelila Žigi Medvešku za vlogo Boba, obsedenca s simetrijo. Igralcu večera je svojo sliko podelil celjski slikar ing. Jurij Godec.

S tretjo tekmovalno predstavo je bil zaključen oktobrski program letošnjih Novačanovih gledaliških srečanj. Sledi novembrski zakjuček festivala, ki se bo začel 8. novembra s popraznično spremljevalno predstavo »Ta veseli dan ali Matiček se ženi« v izvedbi KD Loški oder Škofja Loka.

Novembrski finale festivala in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. novembra sledi zadnja IV. tekmovalna predstava, komedija »Ščuke pa ni« v izvedbi Kulturnega društva Slomšek Slovenska Bistrica, BISTRIŠKI TEATER in pod režisersko taktirko Nikolaja Vodoška.

O predstavi »Ščuke pa ni«: Majhen podružnični radio zamaje vesela novica o prejeti nagradi za najkoristnejšega posameznika. »Najhomogenejši kolektiv« kaj kmalu ugotovi, da izbira srečnega nagrajenca ne bo lahka naloga. V prepletu različnih individualnih želja in sebičnih motivacij med sodelavci nastaja vedno večja zmeda, ki vodi v povsem absurdne in tragikomične prizore. Partljičevo delo Ščuke pa ni govori o še kako aktualnem pehanju za denar in pohlepu, ki se ne ozira na moralno-etična vprašanja. In kaj bi vi storili za dober »milijon«?

Zadnji dan na sporedu spremljevalna predstava in slavnostni zaključek

Zadnji dan 27. Novačanovih gledaliških srečanj, v soboto, 16. novembra, pa bodo na zaključni prireditvi na odru Gledališča Zarja Celje razglasili najboljšo gostujočo predstavo po oceni občinstva. Še prej pa bo občinstvo lahko uživalo še v zadnji (spremljevalni) predstavi festivala »Emigranta« v izvedbi Gledališka skupina KUD Dobrova in režisersko taktirsko Francija Končana.

O predstavi »Emigranta«: Emigranta je grenko ironičen portret dveh izseljencev, pristalih v bogati tujini, kjer služita denar in živita v majhni, zanemarjeni sobi. Napetosti med intelektualcem in manjvrednim delavcem, ki vsak na svoj način doživljata brezdomstvo in socialno bedo gastarbeiterjev, so programirane. Mrožek s svojim značilnim ostrim humorjem, s katerim analizira družbo in usodo ljudi, uspešno razkriva globlje plasti človekove duše in njegovo vedenje. Aktualnost briljantnega Mrožkovega dela potrjujejo vedno nove postavitve po vsem svetu.

PROGRAM FESTIVALA (KLIK!)

foto: Gledališče Zarja

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
205 queries in 3,445 seconds.