Legendarni Izletnikov kiosk ponovno stoji v Celju (foto). A v njem ne bodo prodajali avtobusnih kart


Rumeni kiosk K67, na katerem ste svoj čas na avtobusni postaji v Celju lahko kupili vozovnice za Izletnikove avtobuse, se je to soboto vrnil v center. Tokrat so ga postavili na rob Krekovega trga, njegov namen pa je, da se seli po mestnih četrtih, kjer ga bodo potrebovali ob kakšnih dogodkih in prireditvah.

Kot smo poročali nedavno, so kiosk ponovno sestavili in celostno obnovili dijaki Šolskega centra Celje, programa avtokaroserist na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko, in je del praznovanja 140-letnice obrtne šole v Celju.

V Celje se je torej vrnil kiosk, ki ga je leta 1966 zasnoval slovenski arhitekt in industrijski oblikovalec Saša Janez Mächtig in ga nekateri smatrajo za enega vrhuncev slovenskega oblikovanja. Vključen je tudi v zbirko Muzeja moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku, navaja Zavod Celeia na svoji FB strani.

Kiosk je Mestni občini Celje podarila Ljubljančanka, ki ga je pred leti odkupila od Izletnika, in je s knežjim mestom povezana preko mame Celjanke.

Uradna otvoritev kioska je bila v soboto, kje točno pa trenutno stoji, si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Vir foto: FB profil Gibanja Svoboda Celje

Iz spodnjih posnetkov je razvidno, kako so ga ponovno sestavili skupaj dijaki Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko.

Na FB profilu Visit Celje so objavili staro fotografijo enakega kioska rdeče barve, ki je svoj čas stal pred železniško postajo:

Vir foto: FB profil Visit Celje

 

Preberite še našo reportažo o tem, kako so dijaki programa avtokaroserist obnavljali kiosk:

Znameniti kiosk K-67 Izletnika Celje se vrača v center mesta!