Nenad Firšt z najvišjo skladateljsko nagrado


nenad_firstVčeraj je Društvo slovenskih skladateljev podelilo najvišje priznanje, Kozinovo nagrado, Celjanu Nenadu Firštu.

Slednji je sicer tudi predsednik te organizacije, nagrade pa podeljujejo od leta 1994. Firšt je dirigent in znan kot dolgoletni umetniški vodja Celjskega godalnega orkestra, kakor tudi eden glavnih protagonistov promcije klasične glasbe v knažjem mestu.

Pohvali se lahko z bogatim skladateljskim opusom, ki obsega 200 del in vsebuje številne orkestralne, komorne in solistične skladbe, ki jih izvajajo najrazličnejši domači in tuji umetniki. Med 10 deli za solo godala najbolj izstopa največkrat izvajana in posneta skladba za violino Something Wild.

V utemeljitvi nagrade je komisija DSS med drugim zapisala: “Skladatelj izkorišča vse barvne in zvokovne možnosti godal, pogosto s kratkimi, ostrimi domislicami, ki jih na drugi strani omili s toplo zvočnostjo godal. Njegov neposredni glasbeni izraz je tako močan, da kljub atonalnosti prepriča vsakega poslušalca. V njegovih delih so pogosto skrita globlja razmišljanja, kar pa iz naslovov ni vedno razvidno. Nikoli prenasičen, natančen, pogosto v zaokroženi obliki izrabi intenzivno moč glasbil in z muzikantsko predanostjo oblikuje razdelane melodične linije.”

Na slavnosti sta violinista Anđelko in Martin Krpan izvedla Firštovo skladbo BI za dve violini.

koncert-nana-milcinski-klik