Obzornik znova na filmskem platnu, ampak tokrat malo drugače (video)


Dvorana celjskega kina Metropol je bila predprejšnji četrtek prizorišče predstavitve dokumentarnega filma, ki je nastal za potrebe projekta predstavitve Slovenije na beneškem bienalu.

Z leve: Andreja Hribernik, Andrej Šprah, Ciril Oberstar in Nika Autor. Foto: Samo Seničar.
Z leve: Andreja Hribernik, Andrej Šprah, Ciril Oberstar in Nika Autor. Foto: Samo Seničar.

Eksperimentalni film (zgoraj je triinpolminutni povzetek)  se poigrava s tematiko prevažanja v podvozju vlaka, ki ima presenetljivo dolgo in politično zgodovino. Prvi so namreč ta način prevoza pred stoletjem prikazali komiki v burleskah, ko so opozarjali na razredni prepad. Dandanes ta način prevoza uporabijo tisti, ki se želijo prebiti v obljubljene dežele srednje in severne Evrope.

Po 38-minutni projekciji so zbranim v avditoriju spregovorili ustvarjalci projekta, ki je bil naslovljen kot Obzornik 63, obzornik pa je bil nekdaj priljubljena propagandno-informativna vsebina pred začetkom predvajanja filmov. Dandanes vlogo “pranja možganov” opravljajo oglasna sporočila … V tem primeru je šlo za antiobzornik s presenetljivo dobro naracijo in originalno rešitvijo za uporabo še vedno ne-prosto dostopnih arhivskih posnetkov. Avtorji so se podali tudi v Beograd, kjer so upodobili, kako v zimskih pogojih begunci, večinma iz Bližnjega vzhoda, s kurjenjem odpadnih železniških pragov ali uporabo deževnice za osebno higieno skrbijo za vsakdan ter ohranjajo upanje za svetlejšo bodočnost.

Dogodek je bil tudi uvod v novo programsko leto Hiše kulture Celje, ki nosi naslov Kultura te gleda*,

obenem pa tudi prva projekcija v sklopu “Ti gledaš …”. Čez dva tedna bo tako na ogled predstava Naj gre vse v π [pi], ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk.

bR

macke-rasstvava-polsi