Obzornik znova na filmskem platnu, ampak tokrat malo drugače (video)

05. 10. 2017 22:20

Dvorana celjskega kina Metropol je bila predprejšnji četrtek prizorišče predstavitve dokumentarnega filma, ki je nastal za potrebe projekta predstavitve Slovenije na beneškem bienalu.

Z leve: Andreja Hribernik, Andrej Šprah, Ciril Oberstar in Nika Autor. Foto: Samo Seničar.
Z leve: Andreja Hribernik, Andrej Šprah, Ciril Oberstar in Nika Autor. Foto: Samo Seničar.

Eksperimentalni film (zgoraj je triinpolminutni povzetek)  se poigrava s tematiko prevažanja v podvozju vlaka, ki ima presenetljivo dolgo in politično zgodovino. Prvi so namreč ta način prevoza pred stoletjem prikazali komiki v burleskah, ko so opozarjali na razredni prepad. Dandanes ta način prevoza uporabijo tisti, ki se želijo prebiti v obljubljene dežele srednje in severne Evrope.

Po 38-minutni projekciji so zbranim v avditoriju spregovorili ustvarjalci projekta, ki je bil naslovljen kot Obzornik 63, obzornik pa je bil nekdaj priljubljena propagandno-informativna vsebina pred začetkom predvajanja filmov. Dandanes vlogo “pranja možganov” opravljajo oglasna sporočila … V tem primeru je šlo za antiobzornik s presenetljivo dobro naracijo in originalno rešitvijo za uporabo še vedno ne-prosto dostopnih arhivskih posnetkov. Avtorji so se podali tudi v Beograd, kjer so upodobili, kako v zimskih pogojih begunci, večinma iz Bližnjega vzhoda, s kurjenjem odpadnih železniških pragov ali uporabo deževnice za osebno higieno skrbijo za vsakdan ter ohranjajo upanje za svetlejšo bodočnost.

Dogodek je bil tudi uvod v novo programsko leto Hiše kulture Celje, ki nosi naslov Kultura te gleda*,

obenem pa tudi prva projekcija v sklopu “Ti gledaš …”. Čez dva tedna bo tako na ogled predstava Naj gre vse v π [pi], ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk.

bR

macke-rasstvava-polsi

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
175 queries in 0,864 seconds.