Osrednja knjižnica Celje vabi: Razstava ob 70. obletnici Študijske knjižnice


Razstava Knjižnica - vrata v vse čase in prostore
Razstava Knjižnica – vrata v vse čase in prostore

Osrednja knjižnica Celje v letu 2016 obeležuje tri pomembne jubileje: 110 let slovenskega javnega knjižničarstva, 70 let Študijske knjižnice v Celju in 40 let delovanja Domoznanskega oddelka.

Osrednja knjižnica Celje želi z razstavo Knjižnica − vrata v vse čase in prostore prikazati razvoj celjskega knjižničarstva in knjižnice od prvih znanih začetkov leta 1846, ko je duhovščina celjske župnije ustanovila slovensko knjižnico za celjsko župnijo, pa vse do danes, ko knjižnica ni le prostor izposoje knjig, temveč tudi prostor vseživljenjskega izobraževanja, druženja, sprostitve in še več.

Vsebinski vpogled v  razstavo Knjižnica – vrata v vse čase in prostore

IMG_1800 (Kopiraj)Pomemben zgodovinski premik predstavlja ustanovitev Narodne čitalnice leta 1862, kar je nazorno prikazano na prvem panoju. Na drugem panoju izpostavljajo pomembe osebnosti, od Josipa Serneca in dr. Jura Hrašovca, predsednikov Narodne čitalnice, do Vere Levstik, ki je bila pobudnica in najzaslužnejša za razvoj javnega knjižničarstva v Celju. (v pritličju na ogled zapuščina Vladimirja Levstika)

Tretji pano posvečamo ravnateljema Mestne ljudske knjižnice, in sicer Prešernovemu nagrajencu Zlatku Deniši in Antonu Aškercu. Četrti pano v celoti namenjajo ustanovitvi Študijske knjižnice in njenemu prvemu ravnatelju prof. Vladu Novaku. Peti sklop predstavlja Osrednjo knjižnico Celje v času od 1974−1995, ko so jo vodili Ivan Seničar, Dane Debič in Janko Germadnik.

Celoten prikaz gradnje in pestro dogajanje v zadnjih letih je prikazano na šestem in sedmem panoju vse do danes, ko Osrednjo knjižnico Celje vodi Polona Rifelj, v njej pa je zaposlenih 38 knjižničarjev.

IMG_1794 (Kopiraj)

Osrednja knjižnica Celje danes

IMG_1799 (Kopiraj) IMG_1793 (Kopiraj)V duhu misli »Mesto v svetu, svet v mestu« je knjižnica postala prostor iskrivega srečevanja vseh generacij, ki se v izmenjavi mnenj in izkušenj medsebojno bogatijo in skupaj rastejo. V odprtosti za različnost si prizadevajo biti prostor prijaznega in varnega dialoga.

Še posebno pozornost namenjajo vseživljenjskemu učenju, saj pod njihovo streho že več kot dvajset let deluje Univerza za tretje življenjsko obdobje, najmlajši pa najdejo dejavnosti zase v Knjižnici pri Mišku Knjižku.

V sklopu knjižnice deluje tudi Kavarna in slaščičarna Miško Knjižko, ki nudi eno postajo več, iz katere lahko opazujete lepote Grajskega in Miklavškega hriba, Mestnega parka, novega mostu in Splavarja.

Brez zadržkov lahko izpostavimo, da je knjižnica danes bolj živa, kot je bila kadar koli in tudi v prihodnje ostajajo zavezani želji po širjenju znanja, idej in kakovostni ponudbi za naše člane.

Razstava Osrednja knjižnica Celje-vrata v vse čase in prostore bo na ogled do 20. maja 2016, osrednja slovesnost pa bo 9. junija 2016 ob 18. uri v lapidariju, s koncertom najstarejšega slovenskega Big banda Žabe z gosti. Vabljeni!

(Foto: Arhiv Osrednje knjižnice Celje)